мај 27, 2024
Valjevo

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom

Podelite post:

 

 

 

Foto: Pixabay.com

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

„Srbija se u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano radimo na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diverzifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja. Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije”, rekla je Đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike.

U izlaganju na ministarskom sastanku Đedović je rekla da je Azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja u gasom Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Republike Srbije, ali i regiona.

„Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU”, rekla je Đedović.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije, ali i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje. Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.

Pratitenas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X