март 28, 2024
Valjevo

Veliko priznanje za opštinu Mionica

Podelite post:

 

 

 

Opština Mionica jedan je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici tokom 2022. godine saopšteno je na završnoj konferencija projekta „Uspostavljanje Indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji, koji sprovodi NALED uz podršku Evropske unije Priznanje za ostvarene rezultate primio je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

– Hvala NALEDU na specijalnom priznanju za ostvarene rezultate u oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem informacionih tehnologija. Mionica je u saradnji sa NALED-om postala član kluba sa povoljnim poslovnim okruženjem, što potvrđuje naš napredak u privredi. Na dobrom smo putu, ali čeka nas još mnogo posla. Cilj je da sve bude dostupno i da građani budu zadovoljni – rekao je Janković.

Opština Mionica je u 2021. godini otvorila elektornski šalter u okviru eUprave. Portal nudi oko 500 usluga, a neke od njih su preuzimanje ličnih dokumenata, plaćanje poreza, upisivanje dece u vrtić, školu i dr.

Projekat “Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji” ima za cilj unapređenje eUprave i poboljšanje sprovođenja zaštite podataka o ličnosti u jedinicama lokalnih samouprava kroz osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u reformskim procesima.

U okviru ovog projekta izrađen je poseban softver kojem pristupaju opštine i gradovi radi popunjavanja upitnika o stepenu razvijenosti eUprave, a softver se takođe puni podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku, itd. Tokom 2022. godine sprovedeno je prvo merenje LEI indeksa, a rezultati, koji ukazuju na stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou, predstavljeni su na interaktivnoj mapi, gde korisnici mogu detaljnije da se upoznaju sa karakteristikama gradova i opština u domenima infrastrukture, ljudskih kapaciteta, zastupljenosti i kvaliteta eUsluga, kao i uključivanja građana u razvoj eUprave na lokalnom nivou.

Pored Mionice priznanja za ostvareni napredak pripala su gradovima Vranje, Niš, Užice, Kragujevac i Bor kao i opštinama Opovo, Svilajnac, Kanjiža, Vrnjačka Banja, Crna Trava.

Pratitenas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X