април 15, 2024
Valjevo

Lokalni front: Gde su u budžetu u fondu za zaštitu životne sredine, sredstva za sprovođenje Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu Valjevu?

Podelite post:

 

 

 

 

Udruženje Lokalni front izadalo je Saopštenje za javnost nakon održane konferencije za novinare, Ljubomir Radović.je izneo podatke: „Da  iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da naš grad od posledica zagađenja vazduha godišnje prerano gubi najmanje 240 života. Šta je koalicija SNS-SPS od 2016. do 2020. i sadašnja SNS većina u Skupštini grada činila da ovo spreči? Saopštenje Lokalnog fronta prenosimo u celosti:

„2016. godina: 6 592. – 2019. godina: 8 718

Dve cifre koje veoma precizno prikazuju neznanje, nemar i neosetljivost službenika države Srbije prema zdravlju i prema životima sugrađana. Štaviše, otkrivaju i jedan od uzroka drastičnog pada broja stanovnika naše republike između dva popisa.

Izvor je relevantan: prema podacima Instituta „Batut“ tokom 2016.godine Srbija je prerano izgubila 6 592 života od bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha. Tri godine kasnije, 2019. ova cifra stigla je na 8 718! Još jedan istorijski rezultat, zar ne?
8 718 prerano umrlih od posledica zagađenja vazduha!! Koliko u 2022? U 2023?

Ovu crnu hroniku obelodanila je Državna revizorska institucija na strani 35 svog izveštaja sa kraja 2021. Revizori su utvrdili da mnogo hvaljena SNS država Srbija, kao i mnoge njene lokalne samouprave, nisu svrsishodno upravljali kvalitetom vazduha, koji je, naglašava se, jedan od deset glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje ljudi.

Ovo su stvarni rezultati jedne vlasti i jedne politike. Ovo nije prazna samohvala o istorijskim uspesima i dostignućima.
Da li uopšte treba pominjati kako je Valjevo prošlo u „zlatnom dobu“?

Lokalni front više puta je citirao podatke iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da naš grad od posledica zagađenja vazduha godišnje prerano gubi najmanje 240 života.
Šta je koalicija SNS-SPS od 2016. do 2020. i sadašnja SNS većina u Skupštini grada činila da ovo spreči?

Ništa. Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva za godine od 2015. do 2021. usvojen je krajem 2016, objavljen u „Službenom glasniku“ i zaboravljen. Neozbiljni, nemarni i neosetljivi službenici grada, na čelu sa gradonačelnikom Gvozdenovićem, sasvim slučajno, zar ne, zaboravili su da nas obaveste kako Ministarstvo zaštite životne sredine nikada nije odobrilo ovaj dokument!

Rezultate takvog odnosa gledamo u čituljama u „Napredu“ i na stubovima ispred gradske uprave.

Zašto sve ovo govorim? Zato što je pred nama prvi rebalans Programa korišćenja sredstava gradskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u kojem je za kvalitet vazduha planirano tri i po miliona dinara, svega 1,68% ukupnih sredstava ovog fonda. Od toga milion za brošuru o zaštiti životne sredine i edukativne video emisije, dva i po miliona za izradu Plana kvaliteta vazduha, akcionog plana, lokalnog registra izvora zagađivanja i još neimenovanih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Po članu 31.Zakona o zaštiti vazduha trebalo je da posle prvog, faktički nepostojećeg plana kvaliteta vazduha, dobijemo drugi, za period od 2022. do 2027. Tako kaže zakon.

Šta kaže gradonačelnik Gojković, novopečeni član SNS i šef gradskog odbora? Od pohvala mudroj politici predsednika svoje stranke nema vremena da se bavi sitnicama kao što su životi 240 ili 250 Valjevaca godišnje?
Gospodina Gojkovića nismo videli na javnoj raspravi o planu kvaliteta vazduha, koja je kasnila „samo“ godinu dana. Uostalom, zašto bi on bio vredniji od mnogo hvaljene doživotne predsednice vlade, vlade koja je Program zaštite vazduha u Republici Srbiju usvojila punih godinu dana posle održane javne rasprave!

Lokalni front je učestvovao i u javnoj raspravi o ovom programu koji za naš grad do 2030. godine predviđa posebna sredstva iz raznih izvora u ukupnom iznosu od 13,9 miliona evra. Da li je neko u gradskoj upravi ovo bar pročitao? Da li će sredstva još jednom zaobići  Valjevo zato što nemamo usvojen još ni plan kvaliteta vazduha?

Gde je izveštaj sa javne rasprave o Nacrtu plana kvaliteta vazduha održane pre skoro tri meseca? Šta se dogodilo sa stotinama primedbi koje su pale na samoj raspravi i u pisanim prilozima?

Gde su u budžetu, u fondu za zaštitu životne sredine, sredstva za sprovođenje Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu Valjevu? Da li sve ovo znači da novi Plan kvaliteta vazduha neće biti usvojen ni u ovoj godini? I zašto se taj fantomski plan u februaru 2023. još uvek naziva planom za 2022?

Najzad, kakve su garancije da će novi akt, ako i bude usvojen, biti odobren od strane Ministarstva? Da li će to ponovo biti skrivano od nas?

Znamo da nije dobro kada se obraćanje javnosti završava u turobnoj atmosferi. Ne očekujemo previše ni od ovog od pokušaja da crnim statistikama trgnemo uspavane službenike građana, bar one koji među sobom galantno dele honorare za rad u komisijama što su zagađenje vazduha u Valjevu smanjile za milijarditi deo jednog promila!

Lokalni front Valjevo“

Patite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X