април 20, 2024
Valjevo

NOVE CENE GORIVA! Evo koliko će koštati u narednih 7 dana

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Nakon prošlonedeljnog pada cene nafte na svetskim berzama, ove nedelje se neznatno „opravila“ pa je tako cena brenta danas na oko 86 dolara po barelu. Iako je prošle nedelje u proseku brent bio 82 dolara, pre dve nedelje otišao je na 87 dolara, čemu se i danas bliži.

Ovog petka, na sreću, cene ostaju iste, pa je litar benzina BMB95 168 dinara, a dizela 197 dinara, kao i prošlog petka.

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a kojoj je važnost (u poslednjoj izmeni vrednosti akcize) produžena do kraja februara.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X