9 јуна, 2023
Valjevo

Danas slavimo Svetog Trifuna

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj praznik poznat i kao praznik vinogradara se izuzetno poštuje u našem narodu

Slava Sveti Trifun se na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima .Osobe rođene na današnji dan su srećne i vole vino.

Širenje kulta ovog svetitelja datira od petog veka, a vinogradari i voćari su u našim krajevima slavu Svetog Trifuna obnovili pre desetak godina, sa obnavljanjem zasada vinove loze.

Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Trivunjdan vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja

Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako na Trivunjdan padne sneg, godina će biti kišna i rodna a ako je vedro, godina će biti sušna.

Na jugu Srbije

Orezuje se čokot

U vlasotinačkom kraju se ovaj praznik posebno obeležava kada se ranom zorom odlazi u vinograd gde se nosi doručak ili ručak, provodi se dan u vinogradu i orezuje čokot iz pesmu i veselje.

Sneg može još uveliko da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo!” (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. februara) iako je već sutradan, 15. februara, Sretenje, po narodnom shvatanju dan “susreta” zime i proleća, kad se mečka na kratko probudi da vidi da li će uskoro nastati lepši dani i onda, ako oceni da će potrajati zima, vrati u pećinu da nastavi svoj zimski san.

Patite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X