април 20, 2024
Valjevo

SVE VIŠE REGISTROVANIH MLADIH NARKOMANA! Prvi kontakt sa dilerima ostvaruju još u OSNOVNOJ školi

Podelite post:

 

 

 

Foto: Shutterstock

U Srbiji je registrovano oko 150.000 zavisnika od kojih su 24.000 heroinski zavisnici. Borba sa bolestima zavisnosti može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. SZO procenjuje da je 200 miliona ljudi zavisno od droga ili je zloupotrebljava.

Mladi najčešće prvi put probaju ili počnu aktivno da konzumiraju drogu već sa 15 godina! Najbrži način za otkrivanje narkomanije je kroz testove krvi, urina i pljuvačke.  

Bilo kakva promena u ponašanju ili gestikulaciji kao i promena tokom govora mogu ukazati roditelju da bi trebao da se zabrine. Deca i adolescenti sve više provode vreme na ulicama gde im je to „na izvolte“. Želja za isprobavanjem novog, nečega što može da ih pokrene mogu naći i u barovima, pabovima, klubovima i kafanama. Dostupnost je velika, potražnja je još veća a deca nisu toliko obrazovana o štetnosti droga. Svaki prosečni adolescent je upoznat delimično sa lošim stranama droge a to su: smanjenje sposobnosti za rad i koncentraciju, kriza identiteta, nerazgovetan govor, česta promena raspoloženja…

Za samo 400,00 dinara u prvoj apoteci možete kupiti THC test za otkrivanje psihoaktivnih sustanci u urinu. 

Kako prepoznati narkomana?

Ukoliko se zloupotrebljavaju određeni lekovi može doći do svraba, nerazgovetnog govora i konstantnog „šmrkanja“ a ukoliko se koriste sintetičke droge kao što su marihuana, hašiš, heroin, kokain i spid onda dolazi do povraćanja, nervoznog ponašanja, preterane energičnosti, proširenih zenica, gubitak apetita ili povećana želja za hranom, odloženo vreme reagovanja u psihomotornim sposobnostima…Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova bitno je da što pre reagujete i ta pozovete nekoga ko može da vam pomogne.

Heroin i alkohol ostaju u krvi ne duže od 6h, marihuana do 4h a kokain i metadon ostaju najduže 24h.

Pratitenas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X