мај 4, 2024
Valjevo

Krušik: Ni na koji način nismo povezani sa prodajom oružja Ukrajini

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Kompanija Krušik saopštila je, povodom pisanja ruskog prodržavnog medija Mash o tome da je iz Srbije, preko Turske i Slovačke, u Ukrajinu izvezeno 3.000 Krušikovih raketa M121 od 122 mm, da ni na koji način nije povezana sa prodajom tog naoružanja krajnjem korisniku iz Ukrajine.

„Kao i mnogo puta do sada, bez prethodne provere, ne obazirući se na štetne efekte svog brzopletog rada, pojedini mediji su prenosili vest o prodaji Krušikovih raketa. Ovom prilikom, informišemo javnost da kompanija Krušik ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine“, navodi se u saopštenju Krušika objavljenom u provladinim medijima.

„Uvidom u objavljenu dokumentaciju, uzevši u obzir mogućnosti računarskih programa i maštovitost novinara, izražavamo sumnju u autentičnost dokumenata, budući da se spominju dve različite rakete“, dodaje se u saopštenju.

Kako su istakli, apeluju na „određene medijske redakcije, da u ovoj kompleksnoj situaciji, ne izgube iz vida misao da se ovakvim delovanjem nanosi šteta i loša reputacija Republici Srbiji, namenskoj industriji Srbije i fabrici Krušik“.

Podsetimo, ruski prodržavni medij Mash objavio je tekst o izvozu Krušikovog oružja, preko Turske i Slovačke, u Ukrajinu.

Prema pisanju tog medija, Srbija je Krušikovo oružje – 3.500 raketa M21 od 122 mm – izvezla u Tursku, posredstvom kanadske firme, a Turska je, potom, isto to oružje posredstvom američke firme, preko Slovačke, izvezla za Ukrajinu.

„Mi naše oružje i vojnu opremu ne prodajemo nijednoj strani u sukobu. Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama – to nije pitanje za Srbiju“, rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje.

Potencijalni problem u ovoj priči bi mogla da bude jedna od zakonskih odrednica koja kaže da krajnji kupac – u ovom slučaju Turska – ne može da izveze uvezeno oružje bez odobrenja nadležnog ministarstva države porekla – u ovom slučaju Srbije.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X