април 19, 2024
Valjevo

DANAS SLAVIMO VELIKOG ZAŠTITNIKA: Ovaj svetac stravično je stradao, pomolite mu se za IZLEČENJE!

Podelite post:

 

 

 

Sveti Teodor Tiron, Foto: crkvenikalendar.com

Za Svetog Teodora ili Todora, veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan

Pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika.

Kao regrut stupio je u vojsku, u puk Marmaritski, u gradu Amasiji (današnja Turska), kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. Pošto Teodor Tiron nije krio da je i on hrišćanin, osuđen je i zatvoren u tamnicu.

Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici javio Isus Hristos i ohrabrio ga govoreći: „Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima.“

Takođe hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili. Posle toga je Sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je 306. godine. Njegove mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Narodni običaji i verovanja

Za Svetog Teodora ili Todora, veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan. U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se Svetom Teodoru za zdravlje.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X