мај 26, 2024
Valjevo

Uslovi za dobijanje bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Bilo da neko živi sam, u vanbračnoj ili bračnoj zajednici, ili je samohrani roditelj, moći će da konkuriše za dobijanje bespovratne novčane pomoći od države za kupovinu seoske kuće. To je osnovni uslov koji svaki podnosilac zahteva za novcem mora da ispuni, a spisak uslova i dokumentacije je podugačak, i može da se nađe u tekstu javnog konkursa koji je objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Država izdvoja 500 miliona dinara (4,2 miliona evra) za kupovinu kuća, a pojedinac, odnosno porodica, maksimalno će moći da dobije 1,2 miliona dinara (oko 10.200) evra. Prikupljanje dokumentacije može da počne odmah, a zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra ove godine.

Osnovni uslovi koje podnosioci zahteva za ovom vrstom pomoći moraju da ispune su da su punoletni državljani Srbije, sa neprekidnim prebivalištem u zemlji od tri godine, da nemaju više od 45 godina, kao i da nisu osuđivani, niti vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti u Srbiji. Osim toga, uslov je i da u poslednjih pet godina nisu otuđili neku nepokretnost ili je stekli, ne računajući poljoprivredno zemljište.

Budući vlasnici seoskih kuća ne smeju da imaju neizmirenih obaveza koje se tiču javnih prihoda, protiv njih ne sme da se vodi izvršni postupak, a ne smeju ni da budu u krvnom srodstvu sa prodavcem nekretnine, kao ni tazbinskom i adoptivnom. Uz to, ne smeju da budu u postupku odobravanja za kupovinu nepokretnosti. Svi ovi uslovi važe za oba vanbračna ili bračna partnera.

Osim onih koji žele da pazare seosku kuću, da bi bila kupljena, i sama kuća mora da ispuni određene uslove. Pre svega osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u prigradskim ili gradskim naseljima ili naseljenom mestu u kom postoji bar jedan objekat javne službe, da vrednost kuće odogovara tržišnoj, kao i da se kuća nalazi na istoj katastarskoj parceli kao okućnica ili na susednoj.

Kuća mora biti upisana u katastar, i ne sme biti predmet sudskog spora i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Podnosioci prijave za bespovratnu pomoć moraju se obavezati da će osigurati kuću na 10 godina. Osim toga, ta nepokretnost neće smeti da bude deo neke zaloge ili hipoteke u istom tom roku.

U Uredbi kojom je regulisana bespovratna pomoć naveden je i kompletan spisak dokumentacije. Ima 22 dokumenta koja treba pribaviti i podneti, između ostalih, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, fotokopija lične karte, uverenje o prebivalištu i neosuđivanosti, sedam različitih izjava, kao i potvrde Ministarstva finansija o tome da nema dugovanja.

Seoskom kućom sa okućnicom smatra se, kako se navodi u Uredbi, kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, kao i porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Rok za podnošenje prijave je najkasnije 1. novembar, a dokumentacija se šalje na adresu Ministarstva za brigu o selu (Bulevar Mihajla Pupina 2a, Beograd) ili se predaje lično na pisarnici. Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava do utroška sredstava, najkasnije do 30. novembra.

Ugovor zaključuju podnosilac prijave, jedinica lokalne samouprave i Ministarstvo, a od trenutka kada se ugovor zaključi podnosilac ima rok od 20 dana da osigura kuću, i to na period od 10 godina.

Opština će biti nadležna da kontroliše da li je sve ispunjeno, a ukoliko ne bude poštovan ugovor Ministarstvo može da ga raskine. U tom slučaju oni koji su dobili novac moraće da ga vrate državi.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X