јун 16, 2024
Valjevo

PRETI LI SRBIJI „LEDENI ARMAGEDON?“

Podelite post:

 

 

 

 

Foto:Printscreen

Još je rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova, biće kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, čak bi moglo da bude malo snega i u nižim predelima – 15. na 16 mart, rekao je za meteorolog Nedeljko Todorović.

Snežna oluja „ledeni armagedon“ koja je prethodnih meseci paralisala SAD i Kanadu sada stiže i u Evropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gde su temperature poslednjih dana u znatnom padu, a procenjuje se da će u sledeća dva dana da padnu rekordne količine snega.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je još rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova, biće kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, koje će biti ispod prosečne, čak bi moglo da padne malo snega i u nižim predelima 15. na 16 mart.

– Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart prolećni mesec, s tim da je ovo rano proleće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snegom– istakao je Todorović.

Uticaj ciklona na Balkan

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snega, zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje da li može nešto tako da se dogodi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta, kaže meteorolog.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo deo toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snega u nižim predelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snega u planinskim predelima.

 Veća je šansa da bude snega, 20 do 30 centimetara novog snega – napominje Todorović.

Todorović dodaje da se to dešavalo u ovo doba godine, pogotovo kada je reč o Britaniji, obično cikloni, odnosno vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika više donose prvenstveno kišu ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa severa, tako da je veća šansa da bude snega do polovine Velike Britanije i moguće je da u nekim mestima padne dosta snega što bi, kao i kod nas, uticalo na dalekovode, nestanak struje.

Nešto je hladnije u Nemačkoj i Poljskoj – danas dolazi i do nas perifernim delom pad temperature što bi se osetilo sutra. To će biti jedan od hladnijih dana sa temeraturom oko desetak stepeni, ali bi bilo mraza nedelju ujutru i u ponedeljak ujutru.

Prema njegovim rečima, onda bi opet došlo toplo vreme, u utorak bi bio topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Prolepšanje vremena krajem marta

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stepeni, možemo da očekujemo krajem marta.

– Biće čestih naoblačenja, svaki peti ili šesti dan s kišom, u planinskim predelima sa snegom, na mesečnom nivou prosečna količina – zaključio je Todorović.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X