април 14, 2024
Valjevo

“Žene u biznisu”powered by Biznis.rs

Podelite post:

 

 

Prema najnovijim podacima Privredne komore Srbije, žene su u našoj zemlji vlasnice oko 31 odsto ukupnog broja registrovanih preduzeća. U anketi koju je sprovela PKS, čak 87 odsto vlasnica i direktorki istaklo je da su zadovoljne što su se otisnule u preduzetničke vode.

Istovremeno, poslednje sedmo godišnje istraživanje Svetske banke “Žene, biznis i pravo” (Women, Business and Law 2023), sprovedeno na osnovu merenja indeksa reformi u oblasti ekonomske i socijalne rodne ravnopravnosti u 190 država sveta, pokazalo je da je Srbija relativno dobro pozicionirana jer je ostvarila rezultate poput nekih od najrazvijenijih zemalja sveta kada je reč o poslovnoj egalitarnosti.

Drugi problem je, međutim, što ona i dalje ne pokazuje ravnomernu zastupljenost, kako u razvijenim zemljama, tako ni kod nas, dok je dostupnost finansijskih instrumenata i poslovnih prilika i dalje veća za direktore nego za direktorke.

To, na kraju krajeva, pokazuje i pomenuti podatak o broju firmi na čijem čelu su žene. Zastupljenost žena u kompanijskom vlasništvu u Srbiji gotovo je na nivou svetskog proseka i Evrope (33 odsto), dok na globalnom nivou odskaču Južna Amerika (50 odsto) i Istočna Azija i Okeanija (47 odsto).

Dakle, ostalo je prostora za napredak, pogotovo imajući u vidu da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, ima ih više na tržištu rada, i u ukupnoj demografskoj slici. Povrh toga, pojedine domaće vlasnice i direktorke privukle su pažnju na međunarodnom nivou svojim izuzetnim rezultatima, liderskim sposobnostima i vizionarskim idejama.

Upravo iz tih razloga, Biznis.rs dodatno podstiče žensko preduzetništvo dodelom priznanja “Žene u biznisu”.

Želja nam je da predstavljanjem uspešnih žena u biznisu pomognemo razvoju ženske, ali i privrede u celini. Dobitnice priznanja predstaviće svoja pozitivna poslovna iskustva i uspešne strategije, i poput mentorki ukazaće budućim generacijama preduzetnica na pravi put.

Kriterijumi za odabir uspešnih kompanija na čijem čelu su žene bili su veoma rigorozni i uključivali su sledeće parametre:

• Kompanija je ostvarivala stabilno poslovanje ili rast u prihodima

• Kompanija je dobijala najbolje bonitetne ocene AAA/AA+/A* tri godine zaredom

• U periodu od tri godine realizovala je rast dobiti

• Osnivač ili vlasnik kompanije je žena

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X