април 23, 2024
Valjevo

Probni završni ispit male mature krajem marta

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit iz matematike 24. marta, dok će probni test iz maternjeg jezika i treći test rešavati 25. marta 2023. godine, predviđeno je u kalendaru aktivnosti Ministarstva prosvete.

Zbog ukidanja kombinovanog testa od ove školske godine je promenjeno bodovanje na maloj maturi pa će na testovima iz maternjeg jezika i matematike učenik moći da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.

A učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit iz matematike u petak, 24. marta, dok će u subotu, 25. marta rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i treći test po izboru učenika. Testiranje iz matematike počinje u 12 sati, dok će ostala dva testa đaci raditi u istom danu – od devet časova će najpre rešavati srpski, a u 11 i 30 test po izboru.

Prema upisnom kalendaru, učenici će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 21. juna, iz
matematike 22. juna, a treći test će rešavati 23. juna.

 

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.

Potom sledi popunjavanje i predaja liste želja, elektronski ili u matičnim osnovnim školama, 29. i 30. juna.

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuta 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.

Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X