мај 28, 2024
Valjevo

LF VA: PREDSEDNICA SKUPŠTINE NIJE DOSTOJNA SVOG POLOŽAJA

Podelite post:

 

 

 

 

Lokalni Front  Valjevo nakon održane konferencije za medije, izdao je Saoštenje u kojem, kao predlog za dopunu dnevnog reda sutrašnjeg zasedanja Skupštine grada,  sadrži predlog za razrešenje dužnosti predsednice Skupštine grada Valjeva, Snežane Rakić. A u kojoj navode činjenice, da nije poštovala obaveze utvrđene zakonom, statutom i poslovnikom. Saopštenje prenosimo u celosti:

Ljubomir Radović:

„Pretražili smo, uključujući sve članove, simpatizere i stručnjake filologe koji su nam pomogli, nekoliko rečnika srpskog jezika da bismo pronašli izraz kojim se „prva dama“ valjevskog parlamenta poslužila na sednici Skupštine grada od 13. februara. Nismo ga našli ni u najuglednijem, rečniku Matice srpske. Istina, ovaj rečnik je iz 2011. godine, pa je moguće da neki SNS stručnjaci već rade na reviziji i osvežavanju rečnika Matice novim izrazima koji postaju popularni u izvesnim krugovima.

Kažu nam da se izraz koji bez pardona koristi Snežana Rakić, predsednica Skupštine grada Valjeva, može naći samo u postojećim rečnicima skarednih reči našeg jezika. Istine radi, proveravali nismo, zavirili smo samo u Vikipediju koja ga svrstava u vulgarnosti.

Toliko o tome. Gest Snežane Rakić je samo sitan detalj u sada već jasnoj slici nervoze koja se zapaža među perjanicama valjevskih naprednjaka. Postoji mnogo razloga za takvu nervozu, Lokalni front već dosta dugo upozorava na značaj rezultata poslednjih izbora u Valjevu. Nedavno su na videlo izašla i istraživanja same Srpske napredne stranke koja otkrivaju da ona najlošije stoji u Valjevu i Čačku.

Ovih dana saznajemo da je, s razlogom nezadovoljni predsednik SNS-a, spreman da dobar deo SNS kadrova pusti niz vodu i zameni ih nestranačkim ličnostima u nekom „novom pokretu“. Oni koji ostanu u vladi uskoro će morati da potpisuju neke veoma neprijatne dokumente i da, prirodno, preuzmu odgovornost za to. Uostalom, to i jeste
posao vlade, a ne posao predsednika države.

Pred izbore 2020. nama je obećavano da se neće ponavljati gvozdenovićevsko ponašanje u Karađorđevoj. Nakon izbora za gradonačelnika je izabran mlad čovek koji nije bio član nijedne stranke. Ova idilična slika, čemu svedočimo, nije dugo potrajala. Za to se, pored ostalih, pobrinula i Snežana Rakić čiji je glavni posao u skupštinskoj sali da na sve dopuštene i nedopuštene načine spreči da do građana dođu i neki drugi tonovi osim horskih hvalospeva jednom od počasnih građana Valjeva i njegovoj, po svemu sudeći uskoro bivšoj, partiji. Usuđujem se da kažem „partiji ustečaju“.

Kao odbornik, bio sam u prilici da sve ovo mnogo puta i na razne načine osetim na svojoj koži. Ono kroz šta sada prolazi naš odbornik u Skupštini grada Valjeva Željko Trifunović jasno pokazuje da je nervoza u međuvremenu veoma primetno porasla.

Predsednica Skupštine je na poslednjoj skupštinskoj sednici dodala poslednju kap u već punu čašu i dovela sebe u priliku da je Zahtev za njenim razrešenjem jedini častan i moralan čin. O načinu na koji je to moguće postići govoriće upravo Željko Trifunović.

Željko Trifunović:

Moja namera je da pre početka sutrašnje sednice svakom od odbornika pojedinačno, ili preko šefa odborničke grupe, dostavim pismenu inicijativu za razrešenje g-đe Rakić sa funkcije predsednice Skupštine. Procedura razrešenja, po članu 38 Poslovnika iz decembra prošle godine, ista je kao i procedura izbora predsednika, propisana članovima 16 i 17 istog akta.
Autori Poslovnika očevidno nisu ozbiljno razmišljali o ovoj mogućnosti, jer im je u poslednjem stavu člana 17 promakao detalj da je za izbor predsednika neophodna i pismena saglasnost kandidata za tu funkciju.

Striktnim tumačenjem ove odredbe moglo bi se otvoriti i pitanje pismene saglasnosti g-đe Rakić za njeno razrešenje!
Šalu na stranu, ne očekujem da će moja inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica. Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju koje imate pred sobom.

Od svega navedenog, za Lokalni front najteža je greška spuštanje najvišeg zakonodavnog tela grada na nivo protočnog bojlera za odluke smišljene i skovane negde daleko od očiju javnosti. Skupština je sada potpuno potčinjena izvršnim organima, umesto da ona kontroliše njih. Dogodilo se ono na šta smo upozoravali prilikom javne rasprave o Statutu usvojenom u martu 2019, uz brojne amandmane koje je Skupštini podneo naš Ljuba Radović: ovlašćenja gradonačelnika, kao predsednika gradske vlade, postavljena su toliko široko da Skupština, čak kada bi to i želela, ne može efikasno da kontroliše rad izvršnih organa. Ovo je posebno važno kada se postavlja pitanje trošenja sredstava građana, pa, recimo i rad gradske budžetske inspekcije kojoj je nalogodavac gradonačelnik, onaj koga bi ona, po prirodi stvari, takođe morala da kontroliše kod isplata iz tekuće budžetske rezerve.

Jako je važno, dakle, vratiti Skupštini ugled i poštovanje građana, vratiti joj sve kontrolne funkcije propisane Zakonom, Statutom i Poslovnikom. Na tom putu prvi mali korak jeste razrešenje predsednice koja je svojim činjenjem i nečinjenjem urušila ugled najvišeg tela lokalne samouprave.
Odbornici Skupštine grada, naravno, mogu da je ostave na toj funkciji do kraja mandata.
Time će uputiti jasnu poruku svim našim sugrađanima, zar ne?“

Poštovani gospodine/gospođo…

„Dostavljam Vam predlog za razrešenje g-đe Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada Valjeva u skladu sa članom 38 Poslovnika Skupštine grada Valjeva („Službeni glasnik grada Valjeva“ br. 20 od 9.decembra 2022.godine) sa molbom da uvažite moje obrazloženje ovakvog čina i svojim potpisom ovaj predlog podržite.
Prvi i osnovni razlog za razrešenje g-đe Rakić jeste kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine.

Široka javnost je zgrožena skarednim izrazima koje je na početku 30. sednice u ponedeljak, 13.februara, upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled najvišeg organa grada.

Pored ovoga g-đa Rakić u nekoliko navrata je pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu Skupštine, a da pritom nisu na to ni upozoreni, ni opomenuti, niti im je oduzeta reč kako propisuju odredbe člana 97 Poslovnika.

Najdrastičniji primer je gotovo polučasovni ekspoze direktora javnog preduzeća koji se isključivo bavio „likom i delom“ jednog od odbornika.

G-đu Rakić treba razrešiti funkcije predsednice i zbog činjenice da nije poštovala obaveze utvrđene zakonom, statutom i poslovnikom, kako joj nalaže član 36 Poslovnika. Ona, konkretno, nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta: nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana. Nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021.godine.

Posebna krivica g-đe Rakić sastoji se u tome što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada- kontrolna funkcija. Član 169 Poslovnika veoma precizno propisuje da se na dnevni red Skupštine najmanje jednom godišnje stave izveštaji gradonačelnika i gradskog veća. G-đa Rakić. štaviše, nije uslišila ni pismene zahteve odbornika da Skupština bude obaveštena o pojedinim pitanjima iz nadležnosti ova dva organa grada Valjeva. Jedno od tih pitanja ticalo se, na primer, informacija o trošenju sredstava kroz isplate iz tekuće budžetske rezerve.

Valjevo, 22.02.2023. Željko Trifunović
odbornik Skupštine grada“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X