април 25, 2024
Valjevo

Stambeni krediti poskupljuju peti put za devet meseci! Rata za kredit od 50.000 sa 276 skočila na 403 evra

Podelite post:

 

 

 

Foto: Shutterstock

Stambeni krediti u Srbiji ponovo će poskupeti, i to peti put od juna prošle godine. Zbog povećanja euribora mesečne rate će opet biti uvećane od deset do 50 evra, zavisno od iznosa zajma. Kako objašnjavaju stručnjaci, za većinu od 150.000 građana koji su kupili stan ili kuću na kredit od juna prošle godine do sada mesečne obaveze su povećane i do 220 evra, a sudeći po najavama Evropske centralne banke ovo neće biti kraj.

To znači da onaj ko je uzeo stambenu pozajmicu sa promenljivom kamatom i dalje može da očekuje uvećane rate.

Tako je, na primer, onaj ko otplaćuje kredit od 50.000 evra početkom prošle godine izdvajao za ratu 276 evra, a od sledećeg meseca će za ratu izdvajati 403 evra.

Još drastičnije povećanje je za kredit od 80.000 evra. Lane je za ovaj iznos u januaru mesečna rata bila 377 evra, da bi u decembru narasla na 531 evro! Sa novim uvećanjem kamate rata će, kada bude stigla na naplatu u aprilu, dostići 594 evra. Za ovaj primer povećanje je u poslednjih devet meseci čak 217 evra!

Banke mogu da daju olakšice

Narodna banka Srbije objašnjava da banke i tokom ove godine, tačnije do 31. decembra, mogu da ponude olakšice i da produže rok otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita.

– Pored produženja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, banke mogu u pojedinačnim slučajevima u kojima dođe do problema u otplati da u skladu sa svojim internim pravilima ponude korisnicima određene olakšice u otplati, kao što su zastoj u otplati, refinansiranje, produženje roka… Ipak, za sada to isključivo zavisi od samih banaka i njihove procene – navode u NBS.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka, u drugoj polovini ove godine očekuje se smanjenje inflacije, što će uticati i na smirivanje kamata na kredite.

– Treba izdržati do sledeće godine, kada se očekuje da će kamate stagnirati, a od juna 2024. godine trebalo bi da dođe i do njihovog smanjivanja – naglašava Vasić.

On dodaje da građani koji ne mogu da plaćaju nove rate stambenih kredita mogu da produže rok otplate i tako rasterete kućni budžet.

STAMBENI KREDIT OD 50.000 EVRA

Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru 2022: 276 evra
Rata u junu: 290 evra
Rata u septembru: 344 evra
Rata u decembru: 365 evra
Rata u martu 2023: 390 evra
Rata u aprilu 2023: 403 evra
RATA POVEĆANA ZA 127 evra

Upozorenje na rizik

Iz NBS podsećaju da su 2018. propisali da su banke dužne da klijente koji uzimaju kredit s promenljivom kamatnom stopom na odgovarajućem obrascu obaveste o rizicima zaduživanja s promenljivom nominalnom kamatnom stopom, pri čemu klijentima daju poseban prikaz rasta (s različitim scenarijima) rate kredita u slučaju rasta promenljive kamatne stope.

– U trenutnim okolnostima rasta stope euribora u kratkom roku može se smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti rast problematičnosti stambenih kredita – objašnjavaju u NBS.

STAMBENI KREDIT OD 80.000 EVRA

Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru 2022: 377 evra
Rata u junu: 400 evra
Rata u septembru: 491 evro
Rata u decembru: 531 evro
Rata u martu 2023: 567 evra
Rata u aprilu 2023: 594 evra
RATA POVEĆANA ZA: 217 evra

Prilikom svakog zaduživanja, upozorava NBS, a posebno na duge rokove (rokovi otplate stambenih kredita mogu biti i 30 godina), građani treba da imaju u vidu da se kamatne stope u toku perioda otplate mogu znatno promeniti, što je važno ukoliko se uzimaju krediti s varijabilnom kamatnom stopom.

– Takođe, treba da vode računa i o tome da i njihovi budući, a ne samo tekući prihodi, treba da obezbede uredno servisiranje obaveza po ovom osnovu. Pored toga, ukoliko se zaduže u valuti u kojoj ne ostvaruju prihode, treba da imaju u vidu da može da postoji valutni rizik, pogotovo kada je reč o dugoročnim kreditima – naglašavaju u NBS.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X