мај 28, 2024
Valjevo

U petak i subotu polaganja probnog testa za malu maturu

Podelite post:

 

 

 

Foto: Tanjug

Direktori škola već su preuzeli testove iz srpskog jezika i književnosti i matematike koje je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dok će im treći test, iz izbornog predmeta, biti naknadno dostavljen pre polaganja probnog testa 24. i 25. marta.

Pripreme za probu male mature koju osmaci polažu 24. i 25. marta privode se kraju.

Direktori škola već su preuzeli testove iz srpskog jezika i književnosti i matematike koje je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Test iz trećeg izbornog predmeta naknadno će im biti dostavljen.

Proba male mature, inače, počinje u petak u 11.30 testom iz srpskog jezika, a u subotu je na redu test iz matematike koji se polaže u 9 časova i test iz jednog od pet izbornih predmeta počinje u 11.30 sati. Testovi imaju po 20 pitanja, a provera traje 120 minuta.

Ovo je i prva godina da đaci ne polažu kombinovani test, već test iz jednog od pet predmeta za koji su se opredelili. Tako je od 64.747 učenika osmog razreda ove godine, 38 odsto izabralo biologiju, 29 odsto geografiju, 16 odsto istoriju, devet odsto hemiju, dok se za fiziku odlučilo osam procenata osmaka.

Probni test je veoma važan da deca vide kakvi su zadaci, upoznaju se sa tehničkim detaljima, a kada se testovi pregledaju mogu da vide gde su grešili i da do male mature poprave znanje i porade na onome u čemu su „tanki“.

Za probu male mature spremaju se i đaci, ali manje nego kada se spremaju za „pravu“ maturu.

Sve škole počele su pripremnu nastavu, a postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Testovi na završnom ispitu sadrže zadatke na tri nivoa postignuća – osnovnom, srednjem i naprednom. Maksimalan broj bodova koji učenik može da osvoji je 40, i to najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X