април 23, 2024
Valjevo

Poklon predstava “Antigona u Njujorku”

Podelite post:

 

 

 

Na Svetski dan pozorišta, Gradsko pozorište Abrašević održaće predstavu „Antigona u Njujorku“, od 20 sati, u velikoj sali Centra za kulturu Valjevo.

Svake godine, povodom 27. marta “Svetskog dana pozorišta“, širom planete igraju se raznolika dramska ostvarenja. U Valjevu, pozorištu u čast, u ponedeljak će biti izvedena poklon – predstava.

„Antigona u Njujorku“ po tekstu Januša Glovackog, u produkciji Gradskog pozorišta „Abrašević“ i režiji Miroslava Trifunovića. Predstava je nakon premijere na poslednjem „Abro festu“ zaslužila veoma dobre reakcije publike i stručne javnosti, a nakon toga je imala nekoliko uspešnih repriza.

“Poznati autor, globalno najrelevantniji poljski dramski pisac nakon Mrožeka, jedan je od onih čije drame treba čitati i uživati u njima. Nakon toga, gledalački užitak u njegovim inscenacijama još je veći.

Glovački odavno nije nepoznanica na srpskim i regionalnim pozorišnim scenama, a ovaj komad na potresan način pokazuje svu raspolućenost zapadne i istočne slike sveta. Prema mišljenju Jana Kota, priznatog teatrologa i pozorišnog kritičara, “Antigona u Njujorku” je jedna od tri najznačajnije drame u dvadesetom veku.

Radi se o odlično napisanoj priči smeštenoj među klošare njujorškog Central parka, u kojoj, nimalo slučajno, dominiraju likovi odbeglih, pa propalih istočnoevropljana, doletelih za svojim snom preko bare, a onda zaglavljenih na svojevrsnoj “deponiji za neuspele”.

Prava priča za one koje zanima šta dobar dramski tekst može da kaže o svetu u kojem nam i dalje valja živeti.

Igraju: Petar Ninić, Božidar Milić, Marina Alagić, Ljuba Popović i Mira Vuković. Scenografiju je dizajnirao Dušan Arsenić, a kostime kreirala Branka Šišinački Obradović.

Pre predstave, u ponedeljak, 27. marta u 20 sati u sali Centra za kulturu, biće pročitan Proglas povodom „Svetskog dana pozorišta“ koji međunarodnoj javnosti svake godine upućuje neko od najvećih teatarskih umetnika.

Besplatne ulaznice svi zainteresovani mogu preuzeti na dan predstave, na biletarnici Centra za kulturu, od 9 do 11 i od 17 do 20 časova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X