март 4, 2024
Valjevo

SNS: Zločin pod maskom „Milosrdnog anđela“ ne sme biti zaboravljen

Podelite post:

 

 

Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo izdao je saopštenje za javnost u kom podseća na početak bombardovanja SRJ 1999. godine. Saopštenje prenosimo u celosti:

Na današnji dan pre 24 godine – 24. marta 1999. godine, počeli su vazdušni napadi NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Naredbu za napad dao je Havijer Solana, u to vreme Generalni sekretar NATO, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, generalu SAD Vesliju Klarku, iako nije postojalo odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bio je to očigledan presedan – odluka o bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Republike Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. godine u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Zločin pod maskom „milosrdnog anđela“ ne sme i ne može nikada biti zaboravljen!

To je naš dug prema budućim generacijama.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Valjevu smatra da je naša obaveza da, ne samo na ovaj dan, pokažemo kako se čuva uspomena na svakog našeg vojnika, policajca, dobrovoljca i sve one koji su položili svoje živote za slobodu i mir.

Služba za informisanje 

Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X