јун 18, 2024
Valjevo

Lokalni front: Krši li se poslovnik Skupštine grada?

Podelite post:

 

 

Udruženje Lokalni front izdalo je saopštenje za javnost u kojem navodi, da predsednica Skupštne Snežana Rakić krši poslovnik i etički kodeks Skupštine. Saopštenje prenosimo  celosti:

„Postoji u Poslovniku član 102 koji na čistom srpskom jeziku veoma jasno govori predsedniku Skupštine grada da je „dužan da postupa u skladu sa ovim Poslovnikom i da se stara o njegovoj primeni“.

Da li se predsednica Skupštine grada, Snežana Rakić, starala o primeni člana 102?

Primer. Član 169 Poslovnika:

„Gradonačelnik i Gradsko veće redovno izveštavaju Skupštinu grada, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, a najmanje jednom godišnje o i izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine. Izveštaj iz prethodnog stava stavlja se na dnevni red skupštine

Da li je Snežana Rakić u prethodne tri godine svog mandata zakazivala sednice na kojima su izvršni organi podneli izveštaje o izvršavanju odluka Skupštine? O izvršavanju odluke o zaštitniku građana? O izvršavanju Lokalnog antikorupcijskog plana? O izvršavanju Plana kvaliteta vazduha 2016-2021?

Nije.

Da li je Snežana Rakić time prekršila Poslovnik?

Pre izvesnog vremena predsednica se javno hvalila kako skupština ni jedan jedini put nije utvrdila povredu Poslovnika. Prirodno, kada se o povredi Poslovnika skupštinska većina izjašnjava glasanjem!

Za takve slučajeve postoji još jedan zaboravljeni akt. Zove se Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave i istaknut je na zidu skupštinske sale. Na žalost, predaleko da bi bio čitljiv sa mesta predsednice!

Ma šta većina mislila o tome, Lokalnom frontu je jasno da je predsednica mnogo puta i na mnogo načina kršila Poslovnik najvišeg tela lokalne samoprave.

Inicijativu Željka Trifunovića za razrešenje Snežane Rakić podržao je još samo jedan odbornik.

Lokalni front Valjevo nije time iznenađen. Skupština Valjeva sama je sebi dala ocenu iz etike i morala…“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X