март 19, 2024
Valjevo

Razgovor o energetskoj sadašnjosti i budućnosti Valjeva

Podelite post:

 

 

 

Valjevo je u mogućnosti da koristi lokalno dostupne izvore energije, kao što su geotermalni izvori, biomasa i solarna energija, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha, jedan je od zaključaka održane prezentacije dokumenta „Energetska politika grada Valjeva“.

Događaj je organizovalo udruženje građana „Lokalni odgovor“ iz Valjeva. „Energetska politika grada Valjeva je okvirni strateški dokument koji treba da ponudi granice u kojima se kreće razvoj lokalne energetike, što se najviše odnosi na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a povezano je sa smanjenjem zagađenja vazduha i očuvanjem životne sredine“, rekao je konsultant Slobodan Jerotić na prezentaciji dokumenta „Energetska politika grada Valjeva“.

“Ideja je da se što više objekata priključi na daljinsko grejanje, da se ugase individualna ložišta koliko god je moguće, kako bismo imali tehnički, finansijski i ekološki održiv sistem”, smatra Jerotić. Po njegovom mišljenju, inicijativom za besplatno priključenje dobijaju svi – građani priključak, Toplana veći broj korisnika i održivije poslovanje, Grad efikasnije poslovanje svog javnog preduzeća i bolje ekološko stanje. Jerotić smatra da bi to dovelo i do pokretanja projekata poput utopljavanja zgrada, kombinovanih načina grejanja u kombinaciji sa toplotnim pumpama ili fotonaponskim panelima, što dovodi do jeftinije toplotne energije i angažovanje lokalne privrede.

Jerotić je istakao da je dobro što Toplana umesto mazuta koristi komprimovani gas i što će prirodni gas doći do Valjeva, ali to je i dalje fosilno gorivo koje emituje sekundarne polutante, odnosno PM čestice. „Zbog toga je neophodno je obezbediti subvencije i povoljne dugoročne kredite za prelazak domaćinstava na ekološki prihvatljivije vidove grejanja, recimo osnovati Budžetski fond za prelazak na obnovljive izvore energije. Građanima će računi biti manji i iz te uštede moći će da finansiraju otplatu kredita. Takođe je jako bitna termoizolacija objekata kojom se značajno smanjuje potrošnja energije“ zaključio je predstavljanje dokumenta Slobodan Jerotić.

Energetski menadžer Grada Valjeva Zoran Vasić predočio je da je Grad usvojio Izveštaj o riziku i ranjivosti na klimatske promene i Izveštaj o osnovnom inventaru gasova sa efektom staklene bašte, a u pripremi su: Program i Plan energetske efikasnosti grada Valjeva 2023-2025. godina i (Akcioni plan za održivu energiju i klimu grada Valjeva (SECAP).

Kada je u pitanju stanje energetike grada Valjeva, podaci o načinu grejanja Valjevaca su zabrinjavajući: „Prema raspoloživim podacima od 37.334 domaćinstava na daljinsko grejanje je priključeno samo 4.659 ili 12,48 posto. Sopstveno etažno grejanje ima skoro 31 posto domaćinstava i kao gorivo pretežno koriste drvo i ugalj. Individualna domaćinstva bez etažnog grejanja takođe najviše koriste ogrevno drvo, zatim električnu energiju pa ugalj, a interesantan je podatak da se skoro 60 odsto stanova u zgradama greje na drvo. Postojeće stanje odlikuje velika i neracionalna potrošnja energije, starost i tehnološka zastarelost većine proizvodnih kapaciteta, smanjena pouzdanost i efikasnost njihovog rada, nedovoljna zaštita životne sredine i nepostojanje realnih cena i pariteta energije“. Sa druge strane, Vasić navodi da potencijali sunčevog zračenja, biomase i hidrotermalne energije (za koju
su rađena istraživanja) pokazuju da bi Grad Valjevo iz obnovljivih izvora energije godišnje mogao da
proizvede i preda u elektroenergetsku mrežu gotovo 260 GWh (gigavat časova).

Na događaju su učestvovali i predstavnici JKP Toplana Valjevo, upravnici stambenih zajednica, novinari,
predstavnici nevladinog sektora, Valjevskog udruženja potrošača i drugi građani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X