април 23, 2024
Valjevo

Danas zvanično, počela prijava za upis u prvi razred osnovne škole

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Danas je zvanično počela prijava za upis u prvi razred osnovne škole i traje do kraja maja. Tokom ovog perioda upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Proces prijave za upis dece u prvi razred osnovnog obrazovanja traje od 3. aprila sve do 31. maja, ali je decu moguće upisati najkasnije do 31. avgusta. Tokom ovog perioda sa budućim osnovcima razgovaraće školski psiholozi i pedagozi kako bi se utvrdilo da li su zreli za polazak u školske klupe, a ovo testiranje ne zahteva da dete poznaje slova i brojeve.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, kaže da će svako dete biti upisano i jer je to zakonska obaveza, i da roditelji ne moraju da brinu.

– Osnovnoškolsko obrazovanje je u Srbiji obavezno zakonom i Ustavom, a od 20. marta u funkciji je usluga eZakazivanje. Roditelji će tako od 3. aprila moći do 31. maja moći da izaberu termin u kom žele da zakažu sastanak u školi, da izaberu upis. Ono što je svakako potrebno da prvo urade je da se uloguju na sistem eUprave i da na portalu eZakazivanje izaberu svoj termin – objasnio je Milan Pašić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X