мај 21, 2024
Valjevo

Gorivo skuplje u narednih sedam dana

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 186 dinara, a benzina evropremijum BMB 180 dinara.

Dizel će tako naredne naredne nedelje biti dinar skuplji, a benzin za dva dinara. Prošle nedelje je cena goriva bila 185 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 178 dinara.

Ne tako davno litar dizela smo plaćali i po 220 dinara, a sada je nekoliko činjenica koje bi mogle ponovo napraviti cenovni obrt.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni članovi najavili su sada, na iznenađenje svih, smanjenje proizvodnje nafte od maja 2023. godine, na oko 1,15 miliona barela dnevno. Da stvar bude komplikovanija, ova odluka dolazi nakon već dogovorenog smanjenja proizvodnje u oktobru, čime se pitanje budućnosti tržišta nafte u svetu i posledično cena goriva u Srbiji postavlja samo.

Prema procenama analitičara velikih banaka u svetu, ova odluka mogla bi da pogura cenu barela ka nivou od 100 dolara. Jutros je cena barela na londonskom tržištu bila 84,7 dolara, a samo pre dve nedelje i 7 dolara manje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X