јун 20, 2024
Valjevo

SNS: Čestita Svetski dan Roma

Podelite post:

 

 

Povodom Svetskog dana Roma GO SNS izdao je saopštenje za javnost u kojem se navode  aktivnosti Grada na poboljšanju uslova života Roma. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Svim pripadnicima romske populacije Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo čestita Svetski dan Roma koji se obeležava 8. aprila.

Na prvom Svetskom kongresu Roma 1971. godine, između ostalog, ustanovljena je romska himna i zastava plavo-zelene boje sa crvenim točkom u sredini koji simboliše napredak i pokret, ali i brojne migracije Roma tokom istorije. Na romskom jeziku Rom znači čovek. Položaj na marginama društva, suočavanje sa ozbiljnim preprekama u ostvarivanju osnovnih prava, siromaštvo, diskriminacija i predrasude godinama su činile svakodnevicu ove strukture stanovništva. Odgovorna politika Srpske napredne stranke učinila je puno da se položaj Roma poboljša. Socijalno uključivanje Roma i Romkinja prepoznato je kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u ključnim strateškim dokumentima procesa evropskih integracija. Mere koje je sprovela naša država poboljšale su poziciju Roma u Srbiji, te je ova etnička zajednica sve manje izložena negativnim konotacijama.

Grad Valjevo je posvećen procesu osnaživanja Roma kroz pružanje pomoći za adekvatne uslove stanovanja, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalnu uključenost. Valjevo ima LAP za obrazovanje Roma, a kao posebno značajna aktivnost izdvaja se stipendiranje mladih Roma i Romkinja koji postižu dobre rezultate u školovanju. Valjevski romski predškolci su uključeni u obavezni pripremni predškolski program, a romski dečaci i devojčice od 7 do 15 godina pohađaju osnovne škole. Posebna pažnja posvećuje se nastavku školovanja romskih učenika u srednjim školama i na fakultetima. Skupština grada Valjeva donela je LAP za unapređenje stanovanja Roma i Romkinja u Valjevu, LAP za zapošljavanje Roma i Romkinja u Valjevu i LAP za zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja u Valjevu, a gradsko rukovodstvo nastoji da otvori nove perspektive za njihov kvalitetniji život.

U radu Saveta i celokupnog Gradskog odbora SNS Valjevo aktivno participiraju i pripadnici romske zajednice. Oni pokreću inicijative, daju predloge i učestvuju u realizaciji stranačke politike, što nas čini jačim u zajedničkim naporima za još bolje i uspešnije Valjevo. Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo će nastaviti sa poštovanjem kulture, tradicije i prava pripadnika romske populacije, kao i sa sprovođenjem svih mera za uvažavanje njihove jednakosti i potreba za dostojanstvenim životom, obrazovanjem, radom, zdravstvenom negom i političkim angažmanom.

Savet za nacionalne manjine

Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X