април 26, 2024
Valjevo

Cena maline ove godine niža od predhodne a dnevnice za branje koštaće….?

Podelite post:

 

 

Dnevnice će se kretati oko 4.000 dinara, što predstavlja čistu zaradu jer gazde radnicima obezbeđuju prevoz, smeštaj, hranu i piće Sezona branja malina kreće već sredinom juna, a u proseku ona traje dva meseca tokom kojih vredan berač može da zaradi i do 2.000 evra!

Dnevnice za ovu sezonu kretaće se oko 4.000 dinara, što predstavlja čistu zaradu jer gazde radnicima obezbeđuju prevoz, smeštaj, hranu i piće i sve što je neophodno dok traje berba.

Spretniji berači sa vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, a prosek koji jedan radnik može da nabere dnevno je od 80 do 100 kilograma. Smena u malinjaku neretko traje više od deset sati.

 Ove godine cena maline kretaće se oko 300 dinara po kilogramu, što jeste manje u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 500 dinara.

Malinari očekuju solidne prinose i dobar kvalitet maline. Sneg koji je prošle nedelje padao, na svu sreću, bio je odličan izolator od mraza. Rodne grane na malinama su još uvek male i nisu mnogo oštećene, kažu malinari.

Na zalihama 30.000 tona maline

Proizvođači malina kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u novu berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Prema procenama Ministarstva poljoprivrede, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

– Da je cena bila značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara, mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema sa dugovanjem proizvođačima – naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, prošlogodišnja otkupna cena kretala se od 400 do 600 dinara za kilogram.
Prema računici Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvodnja kilograma maline ove sezone koštaće 134 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X