мај 28, 2024
Valjevo

MUP: Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju za vreme praznika

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

MUP je izdao saopštenje da saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju u periodu od 13. do 16. aprila u cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije tokom predstojećih vaskršnjih praznika, kada se na svim važnijim putnim pravcima očekuje pojačan intenzitet saobraćaja .

Naglašavaju da će akcija biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.

Dodaju da zbog većeg broja motocikala i mopeda u saobraćaju, saobraćajna policija usmeriće aktivnosti i na otkrivanju prekršaja koje čine vozači ovih vozila.

Iz policije upozoravaju građane da u vreme vaskršnjih praznika u saobraćaju strada veći broj osoba u odnosu na redovne okolnosti, a prošle godine u vreme ovih praznika u saobraćajnim nezgodama poginulo je šest, a povređena su 184 učesnika u saobraćaju.

U periodu od 17. do 23. aprila, u 30 evropskih zemalja koje su članice Evropske mreže saobraćajnih policija biće sprovedena međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

U cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

U okviru ove akcije, u petak, 21. aprila, u vremenu od 00.00 do 24.00 časa, širom Evrope realizovaće se „Spid Maraton“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno u trajanju od 24 časa.

MUP apeluje na sve učesnike u saobraćaju da praznike proslave odgovorno i da poštovanjem saobraćajnih propisa daju direktan doprinos očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X