април 20, 2024
Valjevo

Đaci dobijaju nacionalnu čitanku

Podelite post:

 

 

 

Umesto najavljenih udžbenika za predmete od nacionalnog značaja, đaci dobijaju nacionalne čitanke. Prvi i drugi razred osnovne škole dobiće jednu, dok treći i četvrti razred drugu čitanku. Za učenike starijih razreda, kao i srednjoškolce, namenjeno je posebno izdanje.

Nacionalna čitanka je nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Obuhvata srpski jezik i književnost, svet oko nas, prirodu i društvo, istoriju i geografiju, likovnu i muzičku kulturu, predloženo je Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima.

Nacionalna čitanka je svakako jedan dobar put s obzirom na to da nacionalni identitet i kultura se ne nalazi u jednom predmetu i to je jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja. Čitanka bi trebalo da bude izvrstan udžbenik koji će sprovesti jednu od boljih metodičkih veština a to je međupredmetno povezivanje – tvrdi direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.

Prvi i drugi razred dobiće jednu, treći i četvrti razred drugu čitanku. A posebne čitanke bile bi za učenike od petog do osmog razreda, kao i za srednjoškolce.

U Nacrtu stoji da udžbenike objavljuje javni izdavač. Zavod za udžbenike se više puta oglašavao i smatra da taj posao trebe da bude poveren njima.

-Kao izdavač čiji udžbenici već sadrže kontinuitet u poimanju najsloženijih naučnih pitanja, i budućeg razvoja i napretka srpskog društva, Zavod aktivno učestvuje u ovim razgovorima naglašavajući da njegova izdanja zadovoljavaju najstrože obrazovne kriterijume koji će sada biti dodatno pojačani – navode iz Zavoda za udžbenike.

Foto: Informer

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X