април 24, 2024
Valjevo

POSTAVLJENI KONTEJNERI ZA STAKLO U VALJEVU I NA DIVČIBARAMA

Podelite post:

 

 

 

U Valjevu je postavljeno 25 i na Divčibarama pet kontejnera za odlaganje staklenog otpada. Ovakav vid odvajanja staklenog otpada je bitan za zaštitu životne sredine, ali i u ekonomskom smislu.

U kontejnere – reciklažna zvona za odlaganje staklenog otpada, građani će bezbedno moći da odlažu stakleni otpad, isključivo staklene flaše i tegle bez poklopca. Ovi kontejneri nisu namenjeni za druge vrste stakla, poput stakla od sijalica, prozora i ogledala.

Kontejneri su nabavljeni u okviru regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji je pre dve godine pokrenula Nemačka saradnja u Srbiji – GIZ i NALED zajedno sa operaterima ambalažnog otpada.

Firma Sekopak iz Beograda koja je operater sistema za upravljanje otpadom je početkom februara raspisala konkurs za lokalne samouprave. JKP Vidrak iz Valjeva je učestvovao u konkursu. Pomoćnik gradonačelnika Dragutin Kuzmanović je rekao da Valjevo brojnim aktivnostima i sredstvima ulaže u zaštitu životne sredine.

„Podrška JKP Vidrak u vidu nabavke neophpone mehanizacije poput kupovine vozila grajfer, u okviru ovog projekta, ali i nabavka nove mehanizacije, deo su aktivnosti u ovoj oblasti i dobro je da smo kao Grad ušli u ovaj projekat i dobili kontejnere.“

Isporuci i postavljanju reciklažnih zvona u centru grada prisustvovala je i generalna direktorka firme Sekopak Violeta Belanović Kokir.

„Više od 800 reciklažnih zvona raspodeljeno je u gradovima Srbije, čime je skupljanje staklenog otpada povećano za 90 odsto. Ti gradovi godišnje po jednom kontejneru prikupe tonu staklenog otpada. Cilj je da prikupimo tonu i po kontejneru na godišnjem nivou. Staklo je veoma važan materijal jer je 100 odsto reciklabilan, može da se reciklira bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi. Nadam se da je ovo prvi korak ka ozbiljnijem prikupljanju otpada, ne samo staklene ambalaže, već i drugih vrsta otpada koji mogu da se recikliraju u korist čistije i lepše životne sredine.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X