април 25, 2024
Valjevo

OBELEŽEN SVETSKI DAN KNJIGE U PROSTORIJAMA GRADSKOG ODBORA SRPSKE NAPREDNE STRANKE VALJEVO

Podelite post:

 

 

 

Na Svetski dan knjige 23. aprila Savet za kulturu i Savet za prosvetu GrO SNS Valjevo su pripremili program i predstavljanje zbirke pesama Radmile Nastić Antanasijević.

Uz dobrodošlicu, dr Zorica Jocić, potpredsednica GrO SNS Valjevo se zahvalila brojnim prisutnim članovima stranke, kao i nestranačkim ličnostima, konstatujući da je Srpska napredna stranka otvorena za sve ljude dobre volje koji podržavaju stranački program i aktivnosti koje sprovodi SNS.

Опис није доступан.

Jocić je istakla da je knjiga jedna od najvažnijih civilizacijskih tekovina. „Obično se kaže da je knjiga najbolji čovekov prijatelj jer ima moć da zabavi, izazove, uteši i inspiriše“, rekla je Jocić i dodala da knjiga nema rok trajanja, nikada ne izaziva alergiju, nisu joj potrebne baterije i ne zauzima puno prostora. U vezi sa pisanjem, potpredsednica je naglasila da je pisanje osmišljeno da bi se sačuvale informacije i prenele drugima, a da bi se moglo pisati trebalo je izumeti pismo, kao i materijal na kom će se pisati. O materijalu od koga je izrađivana knjiga i načinu pisanja Jocić je govorila prikazujući pripremljenu prezentaciju. Slajdovi su sadržali primere i ilustracije knjiga od različitih materijala – od bambusovih daščica, svitaka od svile, drvenih i kamenih ploča, svitaka od papirusa, drvenih ili voštanih ploča, preko Gutenbergovog izuma štamparske mašine, sve do današnje izrade knjiga uz pomoć savremene informacione tehnologije.

Radmila Nastić Antanasijević, diplomirani filolog za književnost i srpski jezik, članica Srpske napredne stranke, odbornica i pesnikinja najpre je pročitala pesmu „Arijadna“, a potom i druge svoje pesme. Odgovorila je i na pitanje moderatora Snežane Jakovljević Čkojić odakle joj inspiracija za stihove i koji je to momenat kada se najdublje lične impresije stave na papir. „Pesnik ne traži inspiraciju, naprotiv ona se njemu prva javi. Konkretno u stvaralačkom procesu „Arijadne“ vođena sam u osnovi samim grčkim mitom o nesrećnoj ljubavi Arijadne i Tezeja i slamkom spasa, tom niti koju nam uvek neko treba u određenom trenutku pružiti, kao vid pomoći i izlaz iz teške i nerešive situacije. Osećaj nastanka pesme za mene je sreća, božiji dar. Jedan deo mene iscelio se iz mog bića i nastavio da živi samostalno sa čitaocima“, objasnila je pesnikinja.

Obeležavanju Svetskog dana knjige u prostorijama GrO SNS Valjevo prisustvovao je predsednik GrO SNS Valjevo Lazar Gojković, veliki broj poštovalaca Srpske napredne stranke i književne umetnosti. Autorka zbirke pesama „Arijadna“ Radmila Nastić Antanasijević je 2014. godine uzela aktivno učešće u društvenom delovanju kroz političku pripadnost Srpskoj naprednoj stranci, zalažući se za promene u društvu i dobrobit samog društva.

Опис није доступан.

Ona je nadahnuto govorila svoje pesme i izazvala je veoma prijatne impresije prisutnih. U završnom obraćanju Radmila Nastić Antanasijević je najavila humanitarnu akciju koja će se održati upravo povodom izlaska njene nove zbirke pesama. Muzičku podršku je pružila Jelena Golubović, nastavnica violine u Muzičkoj školi „Petar Stojanović“ Ub.

Опис није доступан.

 

Savet za kulturu i Savet za prosvetu

Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X