април 20, 2024
Valjevo

PRIVRŽENOST GRADSKOG ODBORA SRPSKE NAPREDNE STRANKE VALJEVO ODRŽIVOM RAZVOJU SEOSKOG TURIZMA

Podelite post:

 

 

GO SNS izdao je saopštenje za javnost o značaju razvoja seoskog turizma u valjevskom kraju. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Valjevo i okolina su bogati potencijalima za razvoj seoskog turizma koji je jedan od značajnijih faktora održivog razvoja, sa konceptom uravnoteženog napretka bez ugrožavanja okoline. Putovanja ka seoskim destinacijama su u porastu, a turisti sve više posećuju sela zbog boravka u jedinstvenom prirodnom okruženju i uživanja u tradicionalnim specijalitetima, domaćoj hrani i pićima. Na seoski turizam se gleda kao na skup usluga koje nude seoska domaćinstva u cilju privlačenja turista i stvaranja dodatnog prihoda. Veoma je popularan agroturizam koji spaja poljoprivredu i turizam i odnosi se na porodična i poljoprivredna gazdinstva koja nude ugostiteljsko-turističke usluge kroz kombinaciju voljnog seoskog rada i mirnog odmora u prirodi.

U cilju podrške i osnaživanja domaćinstava da se bave seoskim turizmom, Savet za trgovinu i turizam i Savet za poljoprivredu i razvoj sela Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo su posetili seosko turističko domaćinstvo na obroncima Divčibara. Domaćinstvo se nalazi na oko 9 km od centra Valjeva i pripada porodici Nikolić koja poseduje registrovani ugostiteljski objekat i uspešno se bavi ovom delatnošću već godinama unazad. Vlasnici ovog domaćinstva sa ponosom ističu da naziv „Kutlačić“ potiče od toga što su oni potomci Nikole Kutlačića koji je bio u službi kod kneza i vojvode Kolubarske kneževine Milovana Grbovića, istaknutog borca u bitkama za oslobođenje Valjeva za vreme Prvog srpskog ustanka.

Članovi Saveta su razgovarali sa vlasnicima i upoznali se sa načinom i organizacijom rada, mogućnostima za unapređivanje posla, kao i infrastrukturnim izazovima. Pored porodične kuće, domaćinstvo obuhvata restoran tradicionalne kuhinje, uređeni apartmanski objekat, otvoreni bazen i letnju baštu. Svojom autentičnom turističkom ponudom i tradicionalnim porodičnim vrednostima, oni privlače posetioce različitih starosnih kategorija i primer su koji pokazuje da je seoski turizam sadašnjost i budućnost zbog mnogobrojnih resursa koje priroda pruža selu. 

Oblast od posebnog značaja za Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo je održivi razvoj sela i seoskog turizma, kao i pružanje podrške nosiocima ponude na području Valjeva. GrO SNS Valjevo je posvećen afirmisanju seoskog turizma i osnaživanju domaćinstava koja pokušavaju da u turizmu ostvare dohodak ne samo za sebe, već i za lokalnu zajednicu. U tom smislu, naglasak je na podršci putem korišćenja mnogobrojnih podsticaja koje nudi Vlada Republike Srbije i grad Valjevo čiji je putokaz razvoj sela i seoskog turizma kao strateška razvojna perspektiva.

Savet za trgovinu i turizam i Savet za poljoprivredu i razvoj sela

Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X