април 25, 2024
Valjevo

VLADA DONELA ODLUKU O TRODNEVNOJ ŽALOSTI ZBOG MASAKRA U ŠKOLI U BEOGRADU! Ružić: Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja

Podelite post:

 

 

 

 

Foto:printscreen

Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije počela je u 13.15 povodom tragedije koja se desila u OŠ Vladislav Ribrnikar. U pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja. Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica, saopšteno je iz MUP-a.

Obraćanje ministarke Grujičić
Nakon Branka Ružića, prisutnima se obratila ministarka zdravlja Danica Grujičić.

– Nastavnica koja je imala povredu ruke i karlice, i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam u svoje lično i u ime Vlade iskreno saučešće roditeljima koji su svoju decu izgubili. Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu, ’90 godina kojih smo se nagledali strašnih scena, ovo je moje najgore iskustvo kao lekara i kao čoveka.

Ona se zahvalila kolegama iz Hitne pomoći.

foto:printscreen

– Danas smo imali veoma sadržajan emocijama nabijen razgovor sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, koliko ćemo danas kao Vlada, a siguran sam da će i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide, a ja ću to nazvati, neka mi niko ne zameri, političko lešinarenje, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo.

Ministarka Grujičić objasnila je u kakvom se stanju nalaze povređeni đaci.

– Nastavnica koja je imala povredu ruke i karlice, i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam u svoje lično i u ime Vlade iskreno saučešće roditeljima koji su svoju decu izgubili. Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu, ’90 godina kojih smo se nagledali strašnih scena, ovo je moje najgore iskustvo kao lekara i kao čoveka.

Ona se zahvalila kolegama iz Hitne pomoći.

Obraćanje Branka Ružića

Na vanrednoj konferenciji pristunima se prvo obratio ministar prosvete Branko Ružić.

– Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u osnovnoj školi, osmoro dece je izgubilo život kao i pripadnik obezbešenja škola, dok su povrešeni učenici i nastavnici hospitalizovani. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Događaj se odigrao oko 8 i 40 minuta. Prsten obezbeđenja koji je normiran i postoji u školama je postojao i jutros. Pripadnik obezbeđenja je bio prisutan i izgubio je život na dužnostio. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima i molimo boga da pomogne svima koji su povređeni i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć – rekao je ministar i dodao:

– Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spreče ovu tragediju.

– Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci koja su doživeli taj strah, strah nastavnika koji su pokušali da spreče ono što je za njih najsvetije, a to su deca.

– Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti od petka 5. maja do nedelje 7. maja.

– Nastava će danas u popodnevnoj smeni neće biti održana. Od sutra će nastava otpočinjata sa minutom ćutanja.

– Srbija je takođe nažalost i deo onog sveta, u kojem se ovakve stvari sve češće dogašaju. Evidentan je utica zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret kako ova tragedija ne bi prerasla u sistemski model ponašanja.

printscreen

Na konferenciji se obraćaju ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP.

Jutros u 8.30 u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, učenik sedmog razreda Kosta K. (14) ubio je osmoro dece i čuvara škole.

Učenik sedmog razreda pomenute škole u Beogradu došao je s pištoljem i pucao na drugare. Prvo je ubio čuvara, zatim nastavio svoj krvavi pir…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X