април 24, 2024
Valjevo

U Valjevu održan molitveni skup za nastradale

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Eparhija valjevska

 

Molitveni skup za duše stradalih učenika i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, danas je u održan u valjevskom Hramu Vaskrsenja Hristovog. Pomen je služio episkop valjevski g. Isihije, uz sasluživanje sveštenika Eparhije valjevske.

Učenici valjevskih škola, njihovi učitelji i profesori, roditelji i građani Valjeva su prisustvovali današnjem molitvenom skupu.


Vladika Isihije je poručio da smo se danas okupili da učestvujemo u bolu i patnji najbližih srodnika i roditelja ubijenih i na Vračaru i u Mladenovcu, gde se masovno ubistvo dogodilo tokom jučerašnjeg dana.

„Smrt je neizbežna u ovozemaljskom životu. Ona se najstrašnije ogleda u smrti nevine dece, nasilnoj smrti od onih koji su bili jedni od njih. To nam pokazuje da je čovek, iako stvoren da nalikuje anđelima, sposoban da postane sličan otpalim anđelima i da se poistoveti sa đavolom. U toj đavoimanosti čovek može da odluči hladnokrvno da ima vlast da uzima živote bližnjih. Umesto da ih voli ili bar trpi i podnosi, on im uzima dar Božji- život“, poručio je vladika Isihije u svojoj besedi i dodao:

„Kada stojimo pred ovim strašnim činom, možemo da se potrudimo, koliko je moguće ljudskoj prirodi, da sastradavamo, da ne izmišljamo neke velike reči i pokušavamo ljudskom logikom da shvatimo šta se dešava, već da zagrlimo jedni druge i da se od srca pomolimo za spasenje duša onih koji su pobijeni, verujući da su ušli u život večni kao nevino postradale žrtve i da su u zagrljaju Gospoda i spasa našeg Isusa Hrista. Ali, još više da se molimo za one koji su ostali bez deteta, bez brata ili sestre, voljene ličnosti, a svi spadamo u te, jer smo svi braća u Gospodu“, rekao je vladika Isihije.

Danas je u Srbiji proglašena trodnevna žalost i od žrtava nezapamćenog zločina se opraštaju građani. Grad Valjevo duboko žali i saučestvuje u bolu porodica nastradale dece u OŠ „Vladislav Ribnikar“, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je danas sa građanima Valjeva i svojim saradnicima prisustvovao molitvenom skupu u valjevskom Hramu Vaskrsenja Hristovog.

„Ne postoji merna jedinica kojom se može izmeriti bilo čiji život, a naročito ako se radi o životu dece. Detinjstva i dečije radosti nasilno su prekinute, njihova budućnost izbrisana. Valjevo žali nad izgubljenim životima“, rekao je gradonačelnik.

Ovakav događaj pored toga što nas je duboko potresao, za Grad Valjevo ostaće stalna opomena da više i sistematičnije radi na bezbednosti ne samo dece već svih građana. U tom pravcu, sve nadležne institucije našeg grada zajedničkim radom moraju doći do potpune primene svih novih, ali i već postojećih Odluka i Zakona Republike Srbije. Najvažniji zadatak je sada pred svima nama, da u sebi sačuvamo ljudskost, saosećanje i razumevanje jednih prema drugima“, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X