април 19, 2024
Valjevo

Kampanja o internetu u moderno doba pod sloganom „Nisi sam!“

Podelite post:

 

 

 

Šta je digitalno nasilje ili nasilje na internetu?

Pod digitalnim nasiljem se podrazumeva korišćenje digitalnih tehnologija (tj. mobilnih telefona i interneta) sa namerom da se osoba na koju je nasilje usmereno povredi, ponizi i uznemiri, kao i da joj se nanese neka šteta. Digitalno nasilje podstiče grupnu mržnju, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vređanje na
bilo kojoj osnovi, kao i širenje neprimerenih i uvredljivih komentara na račun druge osobe.

Kampanja pod nazivom „Nisi sam!“, započeta je u aprilu 2022. godine organizovanjem tribine u Centru za kulturu Valjevo. Predavači su bili iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Savić i Miroslav Jovanović. Osim njih bili su i predstavnici Centra za žrtve nasilja “Dar”, predsednica udruženja Marija Milanović, advokat Marko Jokić i dr urgentne medicine Mirjana Mackić.
Tribina je održana pred skoro punom salom Doma kulture na kojoj su prisustvovali osnovci, srednjoškolci kao i starije generacije.

O tom predavanju možete pogledati na linku: https://www.instagram.com/p/CcFq_g6sHB1/?utm_source=ig_web_copy_link

Nakon toga, motivisana svojim iskustvom, Ivana Petarić je pokrenula kampanju od digitalnom nasilju čiji je cilj otkrivanje mladih koji trpe internet nasilje. Kako se mladi najlakše i najpre povere svojim vršnjacima ili nekome ko im je na neki način blizak, nekome ko je prošao istu agoniju suočvši se sa internet nasinjem, nego nekom stručnom licu (psihologu, pedagogu, a praksa je pokazala najkasnije roditeljima) Ivana je rešila da svoje iskustvo podeli sa mladima i ukaže im na važnost činjenice da u tome NISU SAMI.

Kako prepoznati nasilje na internetu, kako se suočiti sa tom činjenicom i kako rešiti taj problem, prevazići ga i pobediti sam sebe, jesu osnovna pitanja na koja pokušavamo da damo odgovore držeći predavanja na ovu temu po srednjim školama širom Srbije ali i u saradnjni sa drugim Kancelarijama za mlade.

To nije klasičan vid predavanja na kojem pustite prezentaciju i pokažete statistiku. Pre svega, tokom predavanja nastojim da sa decom uspostavimo jedan odnos poverenja i uvek dobijem neku povratnu reakciju, pri čemu se osnaži bar jedna žrtva i otkrije bar jedan novi slučaj nasilja na internetu. Zajedno sa volonterima iz kancelarije koji su takođe na tim predavanjima, trudim se da postignem efekat poverenja i da bez prisustva profesora i starijih osoba deca progovore o priči o kojoj su ćutali, jer samo na taj način moguće je otkriti tragove internet nasilja. Žrtve nasilja na internetu često ne prijavljuju nasilje, jer se plaže osude okoline. U svakom slučaju bolje je biti žrtva osude i prijaviti nasilje, nego žrtva nasilja koja trpi. Svakome može da se desi da bude žrtva nasilja na internetu. Predavanja na temu digitalnog nasilja treba da ohrabre žrtvu, da je osnaže da progovori o tome da je žrtva, što nije uvek lako, a cilj same kampanje je upravo poruka “NISI SAM!“

Zahvaljujući interaktivnom odnosu sa mladima tokom tribine oni dobiju brojna korisna saznanja koja im mogu pomoći da izbegnu ulogu žrtve, naročito žrtve koja ćuti i trpi digitalno nasilje.
Do sada smo bili u Beogradu, Novom Pazaru, Kraljevu, Raški, u Kolubarskom okrugu: Ubu, Lajkovcu, Mionici, Lazarevcu, Ljigu ali i Loznici i Čačku. Ovoga proleća obilazimo gradove zapadne Srbije.
Uočivši ovo kao veli problem mladih danas, prošle godine, u decembru, organizovali smo Kongres mladih čija je glavna tema bila Internet u moderno doba. Mladi iz više gradova Srbije, tokom 3 dana kongresa imali su priliku da se kroz radionice, predavanja ali i direktan rad upoznaju sa međuvršnjačkim nasiljem na internetu. Od sjajnih predavača kroz interaktivne radionice saznali su i kako u medijima treba izveštavati o žrtvama nasilja.
https://www.instagram.com/p/CljDrqzsaEU/

Još jedan od ciljeva kampanje jeste smanjenje nasilja, sprečavanje maloletničkog suicida i širenje svesti o zloupotrebi interneta u moderno doba.
Sa nama su na svim predavanjima prisutna i 2 policajca iz Odeljenja kriminalistige MUP-a grada u kojem držimo predavanje jer upravo oni preuzimaju slučajeve nasilja na internetu.

Kroz rad na ovoj kampanji počeli smo da otkrivamo žrtve različitog oblika nasilja , pa se tako kampanja proširila i na priču o vršnjačkom nasilju.

Do sada je kroz kampanju otkriveno više đaka od 16 do 18 godina koji već neko vreme trpe internet nasilje od strane svojih vršnjaka. Na osnovu jednog takvog iskustva, a uz saglasnost dečaka koji je rešio da više ne trpi internet nasilje snimili smo spot po njegovoj priči koji možete da pogledate na sledećem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=9Drar4ynqRM

Veoma je važno mladima skrenuti pažnju na to da ne treba da ćute, kriju i trpe digitalno nasilje, već da ga prepoznaju i prijave na vreme jer uvek treba da imaju na umu da u tome što im se dešava NISU SAMI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X