април 23, 2024
Valjevo

Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

Podelite post:

 

 

 

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, Dom zdravlja Valjevo obeležio je Međunarodni dan sestrinstva.

Ove godine su povodom Dana sestrinstva nagrađeni, po službama: Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Opšta medicina – Delinka Jovanović, Medicina rada – Vera Milaković; Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Školski dispanzer – Vesna Čikara, Dečji dispanzer – Bosiljka Pavlović; Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – Snežana Radovanović; Služba za hitnu medicinsku pomoć –  Branka Davidović; Služba polivalentne patronaže – Milica Ranković; Služba za kućno lečenje i negu – Duško Kojić; Služba za zdravstvenu zaštitu žena – Vera Marković.

U pozdravnoj reči direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Jevtić je istakla važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu. Čestitajući im Dan sestrinstva posebno je istakla njihov veliki rad, požrtvovanost i doprinos u suzbijanju pandemije, koji je bio prepoznat kako u Domu zdravlja Valjevo, tako u celokupnom sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Glavna sestra Doma zdravlja Gorica Vujović istakla je značaj profesije, ali je takođe podsetila na veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije kovida-19:

– Kada je bilo najpotrebnije na delu smo pokazali svu humanost i plemenitost poziva koji smo izabrali. Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali smo veliku požrtvovanost, bilo da smo radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica itd. Naš poziv jeste težak, ponekad zahteva veliku odgovornost i žrtvovanje. U osnovi treba da stoji ljubav prema profesiji, potreba da se ljudima pomogne, ali posao medicinske sestre zahteva i stalno usavršavanje, odnosno sticanje novih znanja i veština. Osim toga, više nego ikad našim pacijentima je potrebna dobra komunikacija i topla ljudska reč zdravstvenog radnika.

Milica Kitić, nastavnica zdravstvene nege u Medicinskoj školi Valjevo predstavila je deo svog rada: „ Od čuvarica zdravlja do savremeno obrazovane medicinske sestre“. Preteča obrazovanja je Škola za čuvarice zdravlja otvorena 1919. u Bajinoj Bašti, koja je tri godine kasnije premeštena u Valjevo (radila do 1930. godine), pod nazivom Škola za nudilje i čuvarice zdravlja Društva Crvenog krsta Srba, Hrvata i Slovenaca u Valjevu. Niža medicinska škola za dečje negovateljice i babice postojala je od 1947-1953, a Srednja medicinska škola „Dr Miša Pantić“ otvorena je 1958. godine.

O izazovima koji se nalaze pred savremenim sestrinstvom u Srbiji govorila je specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz Edukativnog centra Doma zdravlja Valjevo:

– Osim svakodnevnog rada, medicinske sestre moraju stalno da se usavršavaju jer i medicina i naša struka napreduju, treba da održimo kvalitet rada, kako bismo mogli da pratimo lekare koji se stalno edukuju. Stalna edukacija je i uslov za obnovu licence koju izdaje Komora medicinskih sestara i tehničara Republike Srbije. To znači da su sestre znatno angažovane na svim poljima. Potreba savremenog sestrinstva u Srbiji jeste priznavanje diploma i stručnih zvanja sa strukovnih i akademskih studija. Danas imamo strukovne medicinske sestre, specijaliste i master strukovne medicinske sestre, diplomirane sestre akademskih studija, master i doktore nauka u sestrinskoj profesiji. Nastojimo, po ugledu na okolne zemlje, da se u Srbiji organizuje Fakultet zdravstvene nege. Osim toga, kroz našu komoru kao regulatorno telo, udruženja, asocijacije i sindikate, kao i komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja, borimo se za ostvarivanje svih prava medicinskih sestara i tehničara.

Učenice Medicinske škole Sofija Kačarević, Irena Ostojić, Aleksandra Lazić i Sofija Kovačević pročitale su poetske i prozne radove na temu sestrinstva.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X