март 29, 2024
Valjevo

Poljoprivrednici u Srbiji drugi dan blokiraju puteve

Podelite post:

 

 

 

Poljoprivrednici nezadovoljni zbog neispunjenih zahteva nakon jučerašnjih pregovora u Vladi izašli na ulice više gradova Srbije. Više udruženja je organizovalo vožnju upozorenja traktorima, a na nekoliko mesta blokiran je saobraćaj. Tvrde da bi ova sezona mogla da bude poslednja za mnoge farmere, ratare i voćare, koji su se zbog nebrige države našli u bezizlaznoj situaciji.

„Zahtevi nas poljoprivrednika su 300 evra po hektaru, 20 dinara po litru mleka premija, 40.000 po mlečnom grlu, sistem za odvodnjavanje da se ukine, da se ukine taksa za odvodnjavanje. Za pšenicu da se prati tržište Mađarske i Evropske unije i normalno prelevmani i zabrana uvoza mleka“, naveo je Vidojević.

Udruženje poljoprivrednika Subotice organizovalo je protestnu vožnju traktorima kroz centar grada.

Ukoliko im se zahtevi ne ispune do četvrtka, planiraju da sa ostalim poljoprivrednim udruženjima iz Srbije u petak voze traktore za Beograd.

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i centar Bogatića odakle su pristigli mehanizacijom iz svih pravaca – od Glušaca, Badovinaca, Belotića i Zminjaka.

Protest je, kažu, rezultat jučerašnjih neuspelih pregovora u Beogradu.

Sve dok se ne ispune zahtevi, tvrde, neće skloniti traktore sa centralne raskrsnice u varošici. Policija preusmerava vozila na sporedne ulice u Bogatiću.

Poljoprivrednici su i na Ibarskoj magistrali na ulazu u Kraljevo, gde ih je zaustavila policija. Kažu da su spremni da ostanu cele noći na protestu.

Predstavnici više poljoprivrednih udruženja razgovarali su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

Prema onome što su poljoprivrednici ranije saopštavali, tražili su, između ostalog, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, zatim subvencije po hektaru od minimum 35.000 dinara, premije za mleko 20 dinara po litru, umanjenje akcize na dizel-gorivo.

Foto: 013info

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X