јун 15, 2024
Valjevo

Država bi mogla da isplati vaučere do 15.000 dinara – na listi osam grupa ljudi

Podelite post:

 

 

 

Postoji mogućnost da država uskoro aktivira novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, nakon što je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena u roku od dva dana.

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za odmor u banjama, gradovima i na planinama širom Srbije, postoji mogućnost da država aktivira još dodatnih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor.

Naime, pre oko mesec dana pojavila se informacija da bi bi novi vaučeri mogli da se očekuju najkasnije do juna. Tada su se mnogi, koji tek planiraju da odmaraju u Srbiji i zapitali, imaju li oni prava na državne podsticaje koji su iznosili prvo 5.000 dinara, a onda i 15.000.

Uslovi

Uslovi za prijavljjivanje za vaučere ne bi trebalo da se menjaju. Prvi je da prijava bude podneta najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, kao i da se potrebna dokumentacija predaje lično. Takođe, bitno je da na licu mesta, svaki prijavljeni korisnik proveri tačnost navedenih podataka, budući da se naknadne reklamacije ne uvažavaju. Ono što je poslednji put promenjeno jeste da i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima.

Inače,godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji. Nekoliko je ključnih uslova, vrlo su jasni, a procedura se nije menjala. 

Koja dokumenta su obavezna?

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu. Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Ko ima pravo na vaučere

* penzioneri i  nezaposleni
* korisnici posebne naknade
* prava na negu drugog lica
* radno angažovana lica čija primanja ne * prelaze 70.000 dinara
* ratni vojni invalidi
* nosioci poljoprivrednog gazdinstva
studenti

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta. Prijava će se evidentirati sa tačnim datumom i vremenom predaje.

Broj prijava za dodelu vaučera ograničen je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje prijava će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru JP „Pošta Srbije“. Prijavljenim licima, koja su stekla pravo na vaučer, Ministarstvo, preko, JP “Pošta Srbije“, dostavlja vaučere, lično na adresu, putem preporučene pošiljke.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG). Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz. Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ne mogu ni u mestu studiranja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X