април 24, 2024
Valjevo

Spremite se za pakleno leto i vremenske nepogode

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Očekuju se tri tropska talasa, 20. juna, 20. jula i sredinom avgusta. Biće mnogo više kiše nego lane, kažu meteorolozi.

Leto pred nama biće natprosečno toplo, najavljuju meteorolozi! U Srbiji se očekuju tri tropska talasa – 20. juna, 20. jula i sredinom avgusta, kada će temperature biti oko 40 stepeni. Ipak, leto neće biti sušno kao prethodno. Sunčani dani sa visokim temperaturama, češće nego lane, smenjivaće se sa kišnim.

Sve ovo je, kažu stručnjaci, posledica velikih klimatskih promena, koje su iz godine u godinu sve vidljivije svuda na planeti, pa i u našoj zemlji.

Bez suše

Meteorolog Ivan Ristić navodi za Informer da je toplo leto praćeno čestim kišama posledica preklapanja različitih ciklona.

– Najveći uticaj na vremenske prilike u predstojećoj letnjoj sezoni imaće Azorski anticiklon, odnosno polje visokog pritiska iznad Atlantskog okeana. Ovaj anticiklon donosi vlažno i kišovito vreme, a sa druge strane u više navrata naša zemlja će biti pod uticajem toplog afričkog anticiklona, što će doneti temperature oko 40 stepeni. To znači da će se često smenjivati visoke temperature i padavine – navodi Ristić.

On dodaje da prvi tropski talas stiže već krajem juna.

Već posle 20.juna očekuju nas temperature od 30 do 35 stepeni. Tako toplo vreme potrajaće do 5. jula, kada će doći do blagog pada temperature, praćenog kišom i nepogodama. Tako će ostati do sredine jula. Najtoplije će biti oko 24. jula, kada se može očekivati i koji stepen iznad 40C, a veoma toplo ostaje do kraja jula. Avgust će početi nestabilno sa temperaturama malo iznad normale za ovaj mesec, ali se oko 20. avgusta očekuje još jedan toplotni talas, koji se završava oko 27. avgusta, kada će doći do prvog jačeg osveženja sa kišom, što će najaviti jesen – objašnjava Ristić.

foto: valjevonadlanu.rs

Kiše nas i na leto očekuju

Meteorolog Marko Čubrilo potvrđuje za naš list da će leto pred nama biti pravi vremenski rolerkoster.

– Toplotni talasi neće biti mnogo dugi, ali će u periodu od po nekoliko dana biti intenzivni, uz visoke temperature. Takvi dani će se smenjivati sa kišnim, kojih će biti više nego prošle godine – kaže Čubrilo.

Sve dramatičnije

Klimatolog Vladimir Đurđević naveo je da ćemo se u budućnosti češće susretati sa ekstremnim vremenskim uslovima, kakvi su velike padavine i velike vrućine.

– Iako se o klimatskim promenama najčešće govori u smislu porasta temperature, to je samo jedan aspekt izmenjenih globalnih klimatskih uslova – objašnjava Đurđević.

Kada se očekuju tropski talasi

* 20. juna
* 20. jula
* sredinom avgusta

Kako ističe, sa jedne strane, porast prosečne temperature od nešto više od jednog stepena znači i povećanje količine vodene pare koja se može naći u atmosferi, pa samim tim treba očekivati i obilnije i intenzivnije padavine, što je preduslov za povećanje rizika od poplava.

– Ono što pouzdano znamo jeste da će situacija u budućnosti postajati sve nepovoljnija, i da se ne smeju isključiti iz razmatranja i scenariji koji su mnogo dramatičniji od poplava iz 2014. godine, a koji se mogu dogoditi u relativno bliskoj budućnosti – upozorava Đurđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X