јул 17, 2024
Valjevo

LF: ZLOČIN NAD JEDNIM GRADOM!

Podelite post:

 

 

 

Saopštenje za javnost izdao je Lokalni front Valjevo u vezi „Nacrta Plana kvaliteta vazduha“ grada Valjeva čija PRIMENA je trebalo da započne 1. januara 2022. Saopštenje prenosimo u celosti:

Nasilje većine nad manjinom nije više nikakva novost u Skupštini grada Valjeva. Novo nasilje dogodilo se i na poslednjoj sednici, održanoj 9. maja; nešto što bez ikakvog ustručavanja možemo nazvati „nasilje nad zdravim razumom“ građana Valjeva!

Priča počinje pozivanjem na Poslovnik skupštine grada Valjeva. Ovaj dokument, između ostalog, sadrži i poglavlje 8.4.3 „Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi“ i član 153 koji glasi:

„O toku javne rasprave sačinjava se izveštaj koji sadrži…itd,itd… do poslednjeg stava koji glasi: „Izveštaj o javnoj raspravi objavljuje se na internet prezentaciji Grada i na drugi pogodan način“.

Jedna javna rasprava održana je 22. novembra prošle godine. Sa gotovo godinu dana zakašnjenja, jer govorimo o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva čija PRIMENA je trebalo da započne 1. januara 2022!
Izveštaj sa ove javne rasprave ni posle skoro šest meseci NIJE OBJAVLJEN na internet prezentaciji Grada, niti na neki drugi način…

Na poslednjoj sednici Skupštine odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović, insistirao je da se odbornici izjasne da li je ovim nečinjenjem prekršen član 153 Poslovnika.

Jedan odbornik se izjasnio da je Poslovnik prekršen, dvojica su bili uzdržani. Svi ostali bili su potpuno uvereni da je ovo jedan od „Pa, šta?“ slučajeva i izjasnili se da Poslovnik NIJE PREKRŠEN.

Prosto rečeno: nasilje nad zdravim razumom Valjevaca. Nasilje utoliko teže jer ovaj saziv, kao i prethodni sa SNS većinom, ne čini NIŠTA što bi osetno smanjilo zagađivanje valjevskog vazduha.

Da ne bismo ponovo čuli „Pa, šta?“, pozivamo se na izveštaj Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine: „Health impact of ambient air pollution in Serbia”, izveštaj iza koga su stali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Institut „Batut“. Valjevo ima „zavidno“ mesto u ovom izveštaju, ali izdvajamo samo podatak sa stranice 12. koji otkriva da svake godine (da, svake godine!) od posledica izazvanih zagađenim vazduhom prerano umru 242 stanovnika našeg grada!

Prvi plan kvaliteta vazduha usvojen je 2016. godine. Gradska SNS vlast besramno je od građana skrivala informaciju da ovaj dokument nikada nije bio odobren od Ministarstva zaštite životne sredine! Mi ni do danas ne znamo šta u tom Planu nije bilo dobro i ko je kriv za to!
U svakom slučaju, od 2016. zaključno sa 2021. godinom izgubili smo zbog zagađenog vazduha 1210 života.

I slovima: hiljadu dve stotine deset života!

Od 1. januara 2022, kada je trebalo da započne primena novog Plana kvaliteta vazduha, do danas prošlo je skoro 17 meseci. Prosta računica otkriva da smo od tada izgubili još 343 stanovnika Valjeva.

Sve u svemu, neznanje, nečinjenje i očevidna nezainteresovanost SNS za živote sugrađana stajalo nas je do sada više od hiljadu i po života. Lokalni front će ovo bez ustručavanja nazvati zločinom nad jednim gradom. Neka se ubice pravdaju kako znaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X