април 19, 2024
Valjevo

Obeležena slava grada Valjeva

Podelite post:

 

 

 

Valjevo je juče obeležilo gradsku slavu Duhovski – Druge Trojice.
U Hramu Vaskrsenja Hristovog je služena Sveta Arhijerejska Liturgija, nakon čega je obavljeno i rezanje slavskog kolača.

Liturgijsko sabranje u Hramu Vaskrsenja Hristovog predvodili su Njihova Preosveštenstva Episkopi australijsko- novozelandski g. Siluan i valjevski g. Isihije, uz sasluživanje svojih zamenika arhimandrita Petra i protonamesnika Filipa Jakovljevića i više eparhijskih sveštenoslužitelja.

U popodnevnim časovima usledila je Duhovska litija koja se kretala Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića do Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, predvođena valjevskim sveštenstvom i gradonačelnikom grada Valjeva Lazarom Gojkovićem. U duhovskoj litiji učestvovali su i predstavnici Grada, pripadnici vojske, policije, predstavnici javnih ustanova, članovi kulturno-umetničkih društava i brojni građani.

Nakon što je tradicionalno urezan litijski zapis, gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković se obratio prisutnima, čestitajući praznik.

„Danas kada Valjevo obeležava svoju slavu Druge Trojice – Duhovski ponedeljak, ova veličanstvena i pored kiše duhovska litija, mora nam biti putokaz, da samo ujedinjeni i složni možemo doprineti razvoju naše zemlje, našeg grada i nas samih! Tuga koju nosimo u srcima zbog tragedija koje su pogodile našu zemlju, opomena su da život nema cenu. Materijalna bogatstva nikada ne mogu biti ispred duhovne blagodati i neka nam današnja slava grada Valjeva bude podsetnik da je duhovno bogatstvo iznad svega! Valjevci, srećna nam slava, da u zdravlju i miru slavimo život, slavimo naše Valjevo i našu Srbiju! Živeli“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Sugrađanima se nakon gradonačelnika Valjeva obratio i Episkog valjevski g. Isihije.

„Draga braćo i sestre, svima od srca želim srećan praznik silaska Svetoga Duha, posebno gradsku slavu Duhovski ponedeljak i praznik Svete Trojice. Kao što reče gospodin gradonačelnik, nesreće, masovna ubistva koja su se desila nedavno još uvek nas smućuju, ali one nas i opominju da treba da imamo istinsku ljubav prema bližnjima, da imamo saosećanje prema onima koji su najbliži, pobijenim žrtvama i da imamo duboko poštovanje prema njihovom gubitku i stradanju. Ali, još više nas to upućuje da upravo u Duhu Svetome, kao članovi svete crkve, koji su primili Duha Svetoga, isto kao i Apostoli na pedesetnicu prilikom krštenja i miropomazanja, da i mi svedočimo ono što se udostojimo da spoznamo, veru pravoslavnu i da po toj veri živimo. Da hodimo u toj veri, to znači da zaista u drugome ma ko on bio, prepoznamo zaista brata i sestru ili srodnika kojem želimo dobro i da se ne držimo sebičnosti i pohlepe ovoga sveta, već da se sa velikim trudom uzdržavamo od tih strasti, da bismo mogli da otvorimo srce prema bližnjem. Blagodat je takva da kada se deli i kada se razdaje, ona se umnožava.

Videli smo ogromno poštovanje koje naš narod ima prema Svetom Vladiki Nikolaju, našem svetitelju iz Lelića koji je u Sabornoj crkvi srpskoga naroda, u zavetnom Hramu Svetog Save na Vračaru pohodio svoj narod i kome su se u hiljadama ljudi poklonili i tražili utehu i prosvetljenje. Sveti Vladika Nikolaj je učitelj blagodati Božije i učitelj crkvenog sveta i narodnog života u crkvi. D hodimo putem koji je on proputio za nas i tada možemo da se odupremo velikm iskušenjima koje napadaju i na naš narod i našu crkvu. Da se na naš Grad, Bogom čuvani, blagodat Svetoga Duha izlije kao što se sada izlio ovaj pljusak i još više od toga i da sve nas blagosilja i da nas drži na putu vere i nade i ljubavi. Živeli i srećan praznik“, kazao je Episkop valjevski g. Isihije.

Svečanost povodom gradske slave Duhovskog ponedeljka, u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice upotpunili su prigodnim programom hor „Hadži Ruvim“, kao i naši mladi sugrađani Mila Pavlović i Marko Stojković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X