април 18, 2024
Valjevo

Obeleženo 70 godina Doma zdravlja Valjevo

Podelite post:

 

 

 

Svečanom akademijom u sali svog Edukativnog centra Dom zdravlja Valjevo obeležio je 70 godina postojanja. Osnovan je 1953. godine kao Dom narodnog zdravlja kada je, osim brige o opštem zdravlju odraslog stanovništva i dece, imao značajnu ulogu u borbi protiv tuberkuloze i kožnih bolesti, kao i poboljšanju higijenskih uslova života.

Zdravstveno prosvećivanje građana i preventivno delovanje važna je uloga Doma zdravlja od osnivanja do danas, konstatovala je direktorka dr Jasmina Jevtić i nastavila:

– Dom zdravlja Valjevo danas je savremeno organizovana ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja građanima obezbeđuje dostupne i kvalitetne medicinske usluge. Radimo u nedavno rekonstruisanom objektu, raspolažemo adekvatnom opremom, imamo stručan i obučen kadar, akreditovani smo. Naše aktivnosti su usmerene na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kontinuiranu medicinsku edukaciju, nabavku savremene opreme, jačanje postojećih i ostvarivanje novih partnerstava sa svim segmentima društva koji mogu imati uticaj na zdravlje. Prilika je da se osvrnemo na verovatno najveći izazov s kojim se Dom zdravlja u stručnom domenu suočio za 70 godina postojanja, a to je suzbijanje pandemije KOVIDA-19, kada smo pokazali maksimalnu profesionalnost, odgovornost i požrtvovanost. Sada je sledeći, takođe važan zadatak pred nama: sanirati posledice trogodišnje pandemije, što se ogleda u aktivnijem lečenju osnovnih bolesti i ublažavanju posttraumatskih stanja. A pre svega: imati dobru komunikaciju sa pacijentima, pokazati empatiju i razumevanje, pružiti im podršku. Dom zdravlja će nastaviti da sprovodi svoju misiju: kroz promociju zdravih stilova života, preventivne i sistematske preglede, organizaciju akcija poput Medicinskog sela, redovne preglede, rad brojnih savetovališta, kućnu negu, patronažne posete itd.

Nakon 12 godina samostalnog delovanja, kada je bio u nadležnosti lokalne samouprave, od 1. juna je ponovo u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo. Uz čestitke za jubilej, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra dr Marija Mirković najavila je tri prioriteta zajedničke ustanove u narednom periodu:

– Prvi je podmlađivanje kadra, i visokog i srednjeg. Pritom moramo zajedničkim snagama i zadržati mlade lekare i tehničare u našoj ustanovi, omogućiti im da se stručno usavršavaju, stiču iskustvo uz starije kolege i nastave svetlu tradiciju najveće zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu. Drugi obaveza nam je nabavka nove medicinske opreme i uvođenje novih tehnologija. Treći zadatak je završetak rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, koju smo započeli 2022. godine. Pred završetkom smo urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem, tako da ćemo krajem juna ući u sledeću fazu. Praktično će biti rekonstruisani svi objekti Opšte bolnice, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, čime će se biti stvoreni mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, kao i za smeštaj i lečenje bolesnika iz Kolubarskog okruga.

Gradonačelnik Lazar Gojković ukazao je na značaj Doma zdravlja za sve građane i podsetio na značajna ulaganja lokalne samouprave u Dom zdravlja.

– Ovo je zdravstvena ustanova kojoj se prvo obrati svaki Valjevac kada ima problem. Zbog toga smo u prethodnih 12 godina, koliko je Dom zdravlja bio u nadležnosti lokalne samouprave, uradili puno toga: od nabavke kvalitetne opreme, preko novih saniteta za Hitnu pomoć i za kraj rekonstrukcija Doma zdravlja kojom se svi ponosimo i koja je realizovana uz pomoć Vlade Srbije, odnosno države. Želim vam da u narednom periodu imate što manje posla u lečenju naših sugrađana, a da se što više bavite preventivom i zdravim stilovima života.

U izvanrednom programu učestvovali su Omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ , Gudački orkestar osnovaca i Ansambl violončelista Muzičke škole „Živorad Grbić“ i recitatori Medicinske škole.

Povodom jubileja Dom zdravlja je objavio i bilten „Sedamdeset ponosnih godina“, koji sadrži kratak istorijat, predstavljanje svih službi i brojne fotografije različitih aktivnosti ustanove.

Takođe su uručene zahvalnice republičkim i gradskim institucijama i ustanovama, kompanijama, udruženjima i medijima za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X