мај 30, 2024
Valjevo

Lajkovački konaci iz 19. veka uskoro dobijaju kulturne sadržaje

Podelite post:

 

 

Gradnja replika konaka Brene Mihajlović i Radića konaka (spomenici kulture) u lajkovačkom naselju Vojni krug započeta je pre skoro 10 godina, na osnovu sporazuma sa Rudarskim basenom „Kolubara“ za preseljenje naseljenog mesta Mali Borak. Parternim uređenjem, odnosno izgradnjom amfitetatra, staza i ograde, završenim ovog proleća, polako se zaokružuje projekat. Sve smo bliži trenutku kada će konaci biti predati na korišćenje ustanovama kulture i započeti organizacija programa.

To je konstatovao i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, obilazeći objekte i dvorišni prostor sa zamenikom Obradom Milutinovićem i rukovodiocem Odeljenja za komunalno-stambene, građevinske i urbanističke poslove Predragom Mirkovićem.

– Pre godinu dana započeli smo finalne radove na konacima. Osim unutrašnjeg uređenja objekata, značajan deo posla predstavljala je izgradnja velikog amfiteatra i uređenje dvorišta. Parterno uređenje je najvećim delom završeno, sledi ozelenjavanje prostora. Čeka nas i opremanje oba objekta nameštajem, jer želimo da ih što pre predamo ustanovama kulture na korišćenje. Jedan od konaka trebalo bi da bude zajednička adresa za Gradsku biblioteku i Turističku organizaciju, dok drugi planiramo da posvetimo našem poznatom književniku Radovanu Belom Markoviću. Trudićemo se da sve završimo do gradske slave ili do Dana Lajkovca – 16.septembra, kada ćemo svečano otvoriti konake. Siguran sam da će ovaj prostor služiti Lajkovčanima za brojna kulturna dešavanja u letnjem delu godine. Tako će sugrađani, pored Kulturnog centra i bioskopa koji je renoviran pre par godina, imati još jedno mesto za uživanje u kulturnim zbivanjima – zaključuje Živković.

Živković je naveo da je kompletne radove finansirala Elektroprivreda Srbije, po sporazumu o iseljenju Malog Borka za potrebe Rudarskog basena Kolubara. Ostalo je da komunalno preduzeće uradi kišnu kanalizaciju i da zelenilom i drugim sadržajima bude oplemenjen prostor. Završna faza je koštala oko 15 miliona dinara: parterno uređenje oko 12, a unutrašnje sređivanje konaka tri miliona dinara.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X