јул 27, 2024
Valjevo

Menja se Porodični zakon – Zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Podelite post:

 

 

 

Foto: HTWE/SHUTTERSTOCK

Ministarstvo za brigu o porodici sačinilo je radnu verziju izmena Porodičnog zakona koja bi uskoro trebalo da ide na javnu raspravu .

Između ostalog, u radnoj verziji izmena i dopuna Porodičnog zakona, kojima se uvodi zabrana fizičkog kažnjavanja dece stoji i da će roditelji koji batinama kažnjavaju svoju decu, po nalogu centra za socijalni rad morati da idu na obuku o pravima deteta i roditeljstvu .

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, na čijem čelu je Darija Kisić, sačinilo je radnu verziju izmena Porodičnog zakona koja bi uskoro trebalo da ide na javnu raspravu, a po kojoj je zabranjeno svako fizičko kažnjavanje kao vaspitna mera.

– Izmenama i dopunama uvodi se eksplicitna zabrana fizičkog (telesnog) kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva ili prilikom čuvanja i podizanja dece. Propisuje se da u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima, telesnom kažnjavanju i drugim kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo i integritet deteta rečeno je u ministarstvu i dodato da se to odnosi i na hranitelje, staratelje i sva druga lica koja se staraju o detetu ili s detetom dolaze u kontakt u porodici ili drugoj sredini.

Zabranjeno sklapanje dečijih brakova

Radna verzija predlaže ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova. Ministarstvo je tako sada usvojilo ono što traže i Strategije za prevenciju i zaštitu od nasilja i Opšri protokol za zaštitu dece od nasilja, jer se dečiji brak smatra oblikom nasilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X