јул 27, 2024
Valjevo

Protest „Valjevo protiv nasilja“

Podelite post:

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Na Gradskom trgu u Valjevu večeras u 19 časova, po kišnom vremenu održan je Protest „Valjevo protiv nasilja“ na kojem se okupilo više stotina građana, a povod je reakcija nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila 3. i 4. maja u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i na području Mladenovca. Protest je počeo minutom ćutanja ubijenima u dva stravična zločina 3. maja, u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i na području Mladenovca .

Опис није доступан.Ponovljeni su već poznati zahtevi građana koji su se čuli na dosadašnjim protestima u Beogradu „Srbija protiv nasilja“. Sa večerašnjeg protesta građani su poslali jasnu poruku da je i Valjevo, kao i ostatak Srbije protiv nasilja, ističući da žele promene na bolje u Srbiji i da se nasilje i zlo mora iskoreniti i postati prošlost.

Nastavnik istorije Aleksandar Lukić u Valjevu, rekao je : „Niko se u ovoj zemlji ne bavi suštinom nego samo formom, a gde je uzrok svih ovih zala i ko se njima bavi ? Niko, jer su oni uzrok toga !“

Advokat Jana Aćimović , takođe se obratila okupljenim građanima. Ona je poručila da se „nismo obrazovali da nam nestručni kroje karijere i vode zemlju i da ne vaspitavamo i ne podižemo našu decu da bi što pre pobegla odavde. Ne, nasilju nad institucijama i ne nasilju nad zdravim razumom! Nećemo dozvoliti da sve ono čemu su nas dobrom učili i mi da dobrom učimo našu decu, da iščezne u ovom beznađu ! Budi se glas zdrave Srbije, budi se ponos u svakom od nas. Ponos na ono što jesmo i što treba da budemo, slobodni građani u slobodnoj demokratskoj državi! “

Pročitani su i zahtevi građana, koji se odnose na smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje.

Zatraženo je i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Heppy i hitno ukidanje programa koji „promovišu nasilje, nemoral i agresiju“, poput rijaliti programa.

Od vlasti su zatražene ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora (BIA)  Aleksandra Vulina .

Nakon toga, građani Valjeva su krenuli u protestnu šenju koja se kretala centralnim ulicama, Karađorđevom, Vojvode Mišića, Pantićevom, Sinđelićevom i ponovo Karađorđevom do Gradskog  trga.

Protest protekao mirno i bez incidenata .

Tehničku podršku održanom gradskom protestu dao je Valjevski pokret otpora.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X