мај 17, 2024
Valjevo

Završni ispit za osmake 21, 22. i 23. juna

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Učenici osmog razreda osnovnih škola polagaće završni ispit 21, 22. i 23. juna ove godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Položena mala matura je uslov da učenici dobiju svedočanstvo o stečenom osnovnom obrazovanju i da mogu da nastave školovanje.Ovo testiranje i dalje je jedino koje se u Srbiji sprovodi na nacionalnom nivou i obavezno je za kraj osnovne i upis u srednje škole.

Provera znanja održaće se 21, 22. i 23. juna.

Prvog dana polagaće se test iz srpskog jezika, drugog iz matematike, a od ove godine prvi put na trećem testu, trećeg ispitnog dana, učenici će rešavati zadatke iz jednog od pet izbornih predmeta i to biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

Mesta u školama, kao i prošle godine, ima više nego učenika koji polažu malu maturu.

Za neka zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, manji je broj prijavljenih učenika.

Reč je o zanimanjima kao što su: trgovac, tehničar dizajna odeće, stolar.

Bodovi za upis uključuju opšti uspeh učenika tokom trajanja osnovne škole i broj bodova ostvarenih na polaganju male mature.

Za upis u u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ostvari najmanje 50 bodova.

Što se tiče opšteg uspeha iz osnovne škole maksimalno se može poneti 60 bodova, odnosno najviše po 20 bodova za svaki razred, šesti, sedmi i osmi.

Preliminarni rezultati biće poznati 25. juna. Elektronsko popunjavanje liste želja i njihova predaja planirani su za 29. i 30. jun.

Konačna lista se objavljuje 2. jula, a raspodela po školama dan kasnije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X