мај 12, 2024
Valjevo

Održan drugi protest “Valjevo protiv nasilja”

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Održan je drugi po redu protest građana “Valjevo protiv nasilja”. Iako manje nego prošlog četvrtka, više stotina građana, kao i predstavnika opozicionih partija, okupio se na Gradskom trgu a potom u šetnji.

Aleksandar Lukić, profesor istorije iz Valjeva je ponovio zahteve protesta: smena članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hapy, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje, ostavka ministra policije i načelnika BIA.

Potom se obratio 92-godišnji Valjevac, Borivoje Perišić, advokat u penziji, podsetivši na događaje od ’60. godina prošlog veka u vezi Kosova i Metohije, te posavetovao prisutne da ne dozvole da budu izmanipulisani i obmanuti raznim pričama.

On je dao predlog, da bude zatražena izmena Zakona o izboru i mandatima narodnih poslanika i predsednika države: “Vi ste ti koji birate”, rekao je, uz obrazloženje: “Da niko ne može da bude poslanik duže od dva mandata. Da ni jedan predsednik ne može da bude predsednik duže od dva mandata. Da svako od poslanika i predstavnika izvršne vlasti odgovara za zloupotrebu novčanih sredstava iz budžeta države”, kaže Borivoje Perišić, uz zaključak:

“Manite međusobne sukobe, ako volite ovu zemlju. I nemojte mrzeti i jedan narod, nikoga. Ali, ne dajte ikome svoju zemlju da je prlja. Ona je vaša”, podsetivši na istražne radnje u vezi litijuma kao Loznice i u valjevskom kraju: “Ova vlast je prodala stotine hektara plodne Vojvodine. Prodala je i vodu. Prodala je i železaru. Mi branimo svoje. Ustani, Srbijo”, poručuje Perišić.

Diplomirani inženjer Tehničko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Jana Zdravković, kaže da: “Smo potrebni deci kako bi ih zaštitili i sklonili od šunda i kiča kojem su svakodnevno izloženi. Da im pokazemo ono davno izgubljeno i zaboravljeno – slobodu i pravadu”, navodeći da i njena gneracija ne zaboravlja nerešene slučajeve vršnjačkog, porodičnog i nasilja nad ženama, mobinga, silovanja, žrtve saobraćajnih nesreća.

Dragan Todorović, novinar nedeljnika “Vreme“ podseća da je Bogoljub Arsenijević Maki 1999. na Gradskom trgu u Valjevu organizovao Petrovdanski protest iz kojeg događaja koji su predhodili i kulminirali 5. oktobra 2000. godine.

O aktuelnim dešavanjima, Todorović navodi: “Primeri nasilja nad zdravim razumom se mogu nabrajati u nedogled… A kakvi su tek ti, nepomenuti, kad su im ovi najbolji?” Potom predloživši vraćanje većinskog izbornog sistema: “Dok je bilo tako, radikali nisu imali ni jednog poslanika. Nigde, sem u Zemunu. Tako bi i danas prošli lažni ljudi sa lažnim diplomama. Glasajmo za čoveka, a ne za partije i vođe. Ne treba nama sutra, kad ode ova nema, nikakav čarobni štapić, niti veliki vođa, već samo da se poštuju zakoni i institucije da rade svoj posao”, zaključuje Todorović.

Tehnički organizator protesta građana u Valjevu je Valjevski pokret otpora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X