мај 17, 2024
Valjevo

Održana 61. tradicionalna manifestacija „Dan maline“ u Brankovini

Podelite post:

 

 

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“, održana je u Brankovini po 61. put, u organizaciji Turističkog društva „Ljuba Nenadović“, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva.

“U ime Turističkog društva “Ljuba Nenadović” i Mesne zajednice Brankovina, želim vam dobrodošlicu! Po 61. put se nalazimo u Brankovini i to zaista nije mala stvar. Brankovina je veliko selo, selo Nenadovića, Desanke Maksimović. Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju, zahvaljujem se generalnom pokrovitelju manifestacije gradu Valjevu i svim sponzorima koji su pomogli manifestaciju. Hvala vama posetiocima koji ste svake godine tu, hvala novim posetiocima koji su došli, imate šta da vidite ove kod nas i hvala vam što ćete sledeće godine dovesti nove posetioce. Dobro nam došli”, kazao je Saša Jeftić, predsednik MZ Brankovina.

Manifestaciju „Dan maline“ svečano je otvorio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

“Veliko mi je zadovoljstvo da vas ponovo pozdravim u Brankovini, u prestonici maline. Dan maline je manifestacija koju meštani Brankovine neguju i čuvaju, a Grad Valjevo podržava, sa verom da slavu Brankovine i maline iz godine u godinu širimo sve dalje i da nam ovde uvek dolaze dragi gosti. Ja vam želim puno uspeha, puno zdravlja, napretka i svako dobro”, poručio je gradonačelnik Gojković.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

“Drago mi je da dođem u ovo mesto, poznato po velikanima Desanki Maksimović, Proti Mateji Nenadoviću i po malini. Samo da nas ovo vreme posluži, da u ovim danima koji dolaze oberemo malinu i da uz pomoć Boga, države i tržišta i ta cena za koju se i na kraju sve ovo radi, bude zadovoljavajuća za sve. Država i Ministarstvo je tu da pomogne i mi smo tu uvek za svoj narod. Ja vam želim puno zdravlja pre svega, sreće, ljubavi i da se još dugo, drugo viđamo na ovakvim mestima, da budemo zdravi i veseli i da svi problemi koji su teški prođu i ostanu iza nas. Hvala vam još jednom i sve najbolje vam želim”, rekao je Bogićević.

Stručni žiri manifestacije „Dan maline“ u kategoriji za kvalitet izloženih plodova, prvu nagradu je dodelio Milosavljević Predragu iz Brankovine. Drugo nagradu je dobio Mladen Mitrović iz Gole Glave, dok je treća nagrada u ovoj kategoriji pripala Milivojević Miroslavu iz Družetića.

Za najvećeg rodnog proizvođača – nagrađen je Nikolić Milovan – Sirdija, drugo mesto je pripalo Spasojević Radiši iz Donjih Leskovica i treće mesto osvojila je Zemljoradnička zadruga “Malinari” iz Konjica.

Za doprinos razvoju malinarstva – prvu nagradu je osvojio Stepanović Milovan iz Suvodanja, drugo mesto je pripalo Marinković Zdravku iz Lopatnja i treće mesto je osvojilila Zemljoradnička zadruga “Ogranak” iz Brezovica.

Najuređeniji malinjak – prvu nagradu je osvojio Darko Tadić iz Dragodola, drugo mesto osvojio je Milivojević Marko iz Družetića i treće mesto Krsmanović Slavica iz Lopatnja.

Tradicionalno je održano i predavanje Poljoprivredne stručne službe, turnir u malom fudbalu, Seoske olimpijske igre, kao i Gastro fest, takmičenje u kuvanju gulaša.

Brojni posetioci uživali su u porti crkve u Brankovini, ali i u čitavom kulturno – istorijskom kompleksu, uz bogat kulturno – umetnički program.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X