јул 27, 2024
Valjevo

Objekat na Trgu Živojina Mišića namemenjen za izložbene postavke iz oblasti kulture

Podelite post:

 

 

Gradsko veće Valjeva nedavno je donelo značajnu odluku, koja će obogatiti kulturnu scenu grada. Naime, odlučeno je da se objekat na Trgu Živojina Mišića, nekadašnji prostor Valjevske banke, poveri na upravljanje Narodnom muzeju u Valjevu.

Inicijativa za prenošenje vlasništva nad objektom na Grad Valjevo pokrenuta je prošle godine, kada je Grad zatražio od Ministarstva finansija da preda objekat u potpuno vlasništvo grada. Ukupna površina objekta iznosi 140 m², pri čemu je 23/140 bilo u vlasništvu grada, a Ministarstvo finansija posedovalo je 117/140.

Sada kada je Grad postao punopravni vlasnik objekta, odlučeno je da se on poveri na upravljanje Narodnom muzeju, sa ciljem da se obezbedi adekvatno korišćenje objekta za izložbe i pruži mogućnost građanima Valjeva da uživaju u kulturnim sadržajima koje ustanove kulture u Valjevu pružaju.

„Ova tema i ovaj prostor pokazuju kako neki projekti ne mogu da se završe brzo i kako treba imati strpljenja i puno međustanica koje morate uspešno da savladate da biste došli do cilja. Kada govorimo o cilju, sigurno će građani reći da se još uvek ništa ne radi, ali zaista, ovaj deo koji smo završili da bismo mogli da uđemo u proces javne nabake i da bismo mogli da počnemo sa rekonstrukcijom kojoj se uskoro nadamo je bio dugačak i mi smo sve te poslove uspešno završili. Kao što znate, to je objekat koji se nalazi kod hotela „Grand“ i svi znamo u kakvom je on stanju. Mi smo se obratili Republičkoj direkciji za imovinu, koja je to iznela pred Vladu Republike Srbije sa jasno izraženom namerom, a to je da to bude prostor za izložbene postavke iz oblasti kulture, nako čega je nama Vlada Republike Srbije prebacila vlasništvo za tu namenu. Mi uvek imamo neke prostore koji se nazivaju izložbenim prostorima, a oni to nisu. To su zatvoreni prostori, gde građani koji prolaze pored toga ne mogu da korespondiraju sa time i upravo su nam uzor bili neki veliki izložbeni prostori u Beogradu, kao što je izložbeni prostor Srpske akademije nauka i umetnosti, Kolarčeve zadužbine, dakle svi ti prostori gde građani kada prođu ulicom mogu da vide šta se unutra dešava. Dakle, Grad Valjevo ima veliki broj izložbenih postavki, bez obzira da li to bio Narodni muzej, Istorijski arhiv, Biblioteka, a ovo će biti prostor o kome će se starati Narodni muzej, koji je svakako najpozvaniji da se stara o ovom objektu, a biće dostupan svim ustanovama kulture“, kazao je Vladimir Mišković, član Gradskog veća grada Valjeva.

Prema rečima Vladimira Miškovića, nakon dobijene saglasnosti ušlo se u izradu projektno – tehničke dokumentacije i proces ozakonjenja.

„Ovaj objekat nikada nije bio ozakonjen, a nakon saniranja ćemo dobiti jedan objekat koji će imati upotrebnu dozvolu i gde će biti urađeno sve po propisima, a na ponos svim građanima Valjeva. Uvek se pojave neki komentari da li je moglo da bude za nešto drugo i mislim da je to neozbiljno govoriti, jer ugovor o prenosu prava koji mi potpisujemo je upravo takav da se vidi jasna namena. Ta namena se ne može menjati, a ugovor je potpisao i gradonačelnik grada Valjeva. Mislim da je vrlo apsurdno da ustanove koje Grad čine između ostalog ovako lepim i značajnim gradom, kao što su Narodni muzej, Biblioteka, Istorijski arhiv ili bilo koja druga ustanova kulture, imaju potrebu i treba da se pravdaju zato što će dobiti jedan prostor od 140 kvadrata, koji će moći da koriste i da na neki način pokažu sve ono što rade, a zaista rade puno, što na lokalnom nivou, što u saradnji sa Republikom. Naravno, ni mi ne treba da se pravdamo za uspešno završen posao, jer za ovakav objekat smo mogli uvek da nađemo izgovor, da kažemo da nije u našoj nadležnosti, ali smo se potrudili da objekat pripadne gradu Valjevu i svim građanima. Nadamo se da ćemo uskoro ući u izvođenje radova i da neće biti nikakvih problema u toku izvođenja radova“, zaključio je Mišković.

U toku je javna nabavka, nakon čega sledi sanacija pomenutog objekta, a procena je da bi radovi moglu da traju oko 90 dana. Sredstva su obezbeđenja iz budžeta grada Valjeva i iznose oko 18 miliona dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X