април 20, 2024
Valjevo

Usvojen drugi rebalans budzeta grada Valjeva za 2023. godinu

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Danas je održana 33. sednica Skupštine grada Valjeva, odbornici su usvojili odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu – drugi rebalans.

Ovom izmenom i dopunom Odluke o budžetu grada za 2023. godinu – drugi rebalans, planirani su prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.048.804.000,00 dinara sredstava budžeta grada i 138.968.971, 52 dinara iz ostalih izvora budžetskih korisnika, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.187.772.971, 52 dinara. Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 275.254.003, 40 dinara, odnosno 5,77 %, dok su sredstva iz ostalih izvora povećana za 13.227.912, 15 dinara.

U strukturi ukupnih prihoda tekući prihodi i primanja sredstava iz budžeta iznose 4.394.129.281, 30 dinara, odnosno 84,70 % ukupnih javnih sredstava. Drugim rebalansom planirani su rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada za 2023. godinu u iznosu od 5.048.804.000, 00, kao i 138.968.971, 52 dinara iz drugih izvora.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, zaključio je raspravu o pomenutoj odluci.

„Drugi rebalans je urađen pre svega za obezbeđivanje sredstava za finansiranje radova na faznoj izgradnji infrastrukture i opremanju Privredne zone. Mi smo u ovom trenutku uradili kružni tok, Ulicu Nova 3 (između dva investitora), nastavak ulice Nova 1, Ulicu Nova 2 i javni parking, potisni cevovod i ono što treba da uradimo u narednom periodu je nova trafostanica u Privrednoj zoni, na koju će se sutra priključiti i postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je u drugoj fazi. Dakle, mi smo što se tiče projekta „Čista Srbija „ u drugoj fazi radova, čekamo i treću koju je najavio ministar, koja je i najveća što se tiče finansija, a za nju smo pripremili oko 182 km mreže. Dalje, obezbeđivanje nedostajućih sredstava koja se odnose na završetak projekta dogradnje i rekonstrukcije objekta stare Šeste škole u kombinovanu dečiju ustanovu. Ja se nadam da ćemo tamo završiti radove do kraja leta. Dobićemo oko 500 mesta, a s obzirom na to da je lista čekanja negde oko 520, možda ćemo već sa projektom ova dva vrtića imati rešenu tu listu čekanja koja je decenijska i to je ogroman problem. Da najavim da će zvanično otvaranje početka radova na nadogradnji vrtića „Bambi“ biti 5. jula, gde ćemo dobiti još 11 novih prostorija. Mi kažemo dogradnja, ali to nije dogradnja, to je potpuno novi vrtić i zato sam i rekao da su to tri nova vrtića, koja ćemo završiti u narednom periodu. Jako je bilo važno obezbediti sredstva za opremanje ova dva vrtića u Šestoj školi. Fondacija Novak Đoković oprema sve prostorije za boravak dece, a mi moramo uraditi što je do nas, a to je kuhinja i vešeraj“, kazao je gradonačelnik Gojković i spomenuo važne projekte, za koje je Grad Valjevo dobio sredstva od Republike.

Опис није доступан.

„Projekat izgradnje dečijih igrališta u okviru PU „Milica Nožica“. Mi smo kao što vam je poznato u prethodne dve godine uradili 26 potpuno novih dečijih igrališta, po gotovo svim mesnim zajednicama, delovima grada, rekonstruisali postojeća u potpuno nova i to su sva igrališta koja imaju sertifikate o bezbednosti. Ideja nam je bila da tako nešto nastavimo i u oviru PU „Milica Nožica“ i ovim putem se zahvaljujem Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je podržalo taj projekat. Naravno, naša je obaveza bila da sufinansiramo taj projekat i mi ćemo uraditi šest potpuno novih igrališta. Sledeći projekat, zamena i rekonstrukcija kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“. To je sjajan projekat, opet pričamo o ulaganjima u ekologiju i to je opet nastavak saradnje sa Ministarstvom ekologije i zaštite životne sredine, koje nas zaista podržava sve ove godine, od proširenja toplovodne mreže, priključenja javnih ustanova kao što su Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje i Istorijski arhiv. Nakon toga smo u potpunosti uradili i termički omotač u Istorijskom arhivu. Moram da spomenem i to da uskoro kreće izgradnja Depoa, koga niko nikada nije uradio. Moram da izdvojim i projekat meni posebno drag, a to je unutrašnja rekonstrukcija Centra za kulturu. Ovde ima mnogo starijih od mene, od 60 -te godine ništa u Centru za kulturu nije urađeno, a uskoro ćete videti kako će to izgledati. Za koji dan raspisujemo javnu nabavku, povlačimo sredstva od Ministarstva i odlučilo smo da i Grad izdvoji dodatna sredstva kako bi u potpunosti tu rekonstrukciju mogli da uradimo. Kažem, za sve ove projekte bilo je neophodno obezbediti sredstva iz budžeta i iz toga razloga je drugi rebalans.

Опис није доступан.

Takođe, važno je pomenuti da smo u ovom budžetu opredelili sredstva i za parterno uređivanje oko Valjevske gimnazije, mini pič teren u Prvoj osnovnoj školi, isti takav će biti urađen i na Petom puku. Krećemo uskoro sa rekonstrukcijom zgrade stare Valjevske banke, a završavamo i projekto-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade Radio Valjeva. Što se tiče energetske efikanosti, jako je bitno da ćemo ponovo učestvovati na svim konkursima koje Ministarstvo bude objavilo i nastaviti taj trend, jer je Grad Valjevo jedan od retkih gradova koji je na oba konkursa učestovao, sa uglavnom maksimalnim iznosom sredstava“, zaključio je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X