јул 27, 2024
Valjevo

Na snazi crveni i narandžasti meteo alarm- Pred nama su dva vrela dana

Podelite post:

 

 

Foto: Arhiv

Danas i sutra biće najtopliji dani od početka leta. Najviše dnevne temperature kretaće se između 38 i 40 stepeni. Na području cele zemlje na snazi su crveni i narandžasti meteo-alarm.

Republički hidrometereološki zavod upozorio je da će u Srbiji danas, kao u četvrtak, biti veoma toplo i sunčano vreme, sa temperaturom od 34 do 40 stepeni. Jedino se u Vojvodini posle podne očekuju pljuskovi, koji će nakratko spustiti temperaturu. 

Crevni meteo-alarm na snazi je u Valjevu, Sremu, Zapadnoj i Jugoistočnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju.

Narandžasti meteo-alarm, pak, upaljen je na području Bačke, Banata, Istočne i Jugozapadne Srbije, kao i KiM.

RHMZ je upozorio da će nas visoke temperature pratiti tokom čitave druge dekada jula.

Najtopliji dan ove nedelje biće četvrtak, kada se očekuje i preko 40 stepeni Celzijusa.

Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu (za pet do osam stepeni), a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura od 35 do 40 stepeni.

Nećemo se rashladiti ni tokom noći. U velikim gradovima očekuju se tzv. tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni.

Narednih dana očekuje se i veoma visok indeks UV zračenja. Tokom najtoplijeg dela dana, od 10 do 17 časova, treba izbegavati boravak na otvorenom prostoru i štititi se od sunca, preporučuju stručnjaci.

Apel kupačima da ne ulaze zagrejani u vodu 

Mnogi će spas od vrućine potražiti pored vode. Koordinator spasilaca na Adi Ciganliji Jovan Laušević kaže za RTS da je radno vreme njihove službe na 10.30 do 18.30 časova.

Apeluju na kupače da ne ulaze zagrejani u vodu, već da to rade postepeno, a nikako pod dejstvom alkohola ili nekih psihoaktivnih supstanci.

„Primamljivo je sunce i voda je topla, ali hajde da budemo realni i da vidimo kolike su naše mogućnosti i za preplivavanje i za kupanje, ko je dobar plivač, ko nije. Javite se spasiocima, mi smo tu za vas pre svega“, dodaje Laušević.

Apeluju i na roditeljima da deca stalno budu u njihovom vidnom polju i da ih ne ostavljaju same, ni u vodi, ni pored vode, čak iako znaju da plivaju.

„Apel je za roditelje da ako ne znaju deca da plivaju uvek imaju neka pomoćna sredstva, mišiće, dasku, gumu, šta god. I nemojte da se silite, da vodite decu van plažne ograde, tu je dubina već preko dva metra, oni kada izgube tlo pod nogama njima je svejedno na kojoj su udaljenosti“, dodaje Laušević.

Ukoliko se desi neka neželjena situacija, građani ne treba sami da ulaze u vodu i pokušavaju nekome da pomognu ili da plivaju do polovine jezera, već da obaveste Spasilačke službe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X