мај 30, 2024
Valjevo

Peti protest „Valjevo protiv nasilja“: „Nisam heroj, ja sam jedna od vas“

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Peti po redu protest „Valjevo protiv nasilja“, umesto u četvtak, održan je sinoć u 19 časova na Gradskom trgu. Počeo je minutom ćutanja, a obeležen je govorom policajke Katarine Petrović.

Опис није доступан.

„Ja nisam heroj, ja nisam političar. Ja sam samo čovek, jedna od vas. Roditelji su nas vaspitavali da budemo ljudi, da se borimo za istinu. Moj tata i danas zna da kaže ‘deco, sve se pere sem obraza!“ Nakon govora, Katarina je dobila cveće i aplauz prisutnih.

Petom valjevskom protestu, između ostalih, prisustvovali su i poslanici opozicije u Skupštini Srbije Biljana Stojković, Srđan Milivojević, Pavle Grbović… Nakon završenih govora, održana je protestna šetnja uobičajenom trasom centralnim gradskim ulicama.

Отвори фотографију

Peti skup “Valjevo protiv nasilja” održan je na Petrovdan 2023. na Gradskom trgu podstakavši sećanje na nedavno preminulog Bogoljuba Arsenijevića Makija koji je 12. jula 1999. godine, na istom mestu, pozvao na “ustanak protiv vlasti i nesposobne opozicije” nakon čega su usledile i oktobarske promene.

Na to je podsetio Dragoljub Tešić Teša, rekavši da mu se čini kao da se vratio kroz vreme jer: “Sve je isto, i ljudi, i država, i vlast.

Опис није доступан.

Kolonija je pokazala kako se brani čast maloga čoveka. U toj koloniji mali ljudi, kad je došlo vreme, postali su veliki. Kad je sve prošlo, ostali su mali”, kaže Tešić, i dodaje: “Imam dve prve ljubavi – Valjevo i radničku koloniju. Bez njih ne mogu. Moje srce je u Valjevu, zato tako i govorim – iz srca, iz duše. Valjevo mora, da bi postao grad, da se vrati gradu”, pored ostalog poručuje Tešić, uzviknuvši: “Volim Valjevo!”

Advokat Božo Prelević iz Beograda na početku je pozdravio, kako je rekao, ovaj bolji deo poslanika srpskog parlamenta i policije, pripadnika BIA kojih ima u dovoljnom broju: “To su naši, nisu njihovi”, kaže Prelević, dobivši gromoglasan aplauz.

Опис није доступан.

“Srbija se danas nalazi na začelju Evrope. Tu se nalazimo zahvaljujući sadašnjim vlastima, zahvaljujući medijskom mraku, našem ćutanju i pristajanju. Da ne treba baš mi da se bunimo, da nas neće dovesti baš ovde. Ćutali smo, smatrajući da smo bezbedniji. Svojim ćutanjem, proizveli smo zlo, koje će satreti Srbiju.

Građani Srbije su glasali za sopstveno zlo, misleći da je tako bolje za njih. Molim Vas, razmislite! Ko danas štiti Srbiju: Vulin, možda ovi što proganjaju inspektore? Sam vrh srpske vlasti optužen je za saradnju sa organizovanim kriminalom.

Pa, ko su ti branioci Srbije, ako to niste vi ovde, građani, ako to nije policajka Katarina Petrović, ako to nije hrabri Aleksandar Obradović, ako nije čuvena živa legenda dr Boško Đukanović, tu je i profesor Ognjen Radonjić i sjajni novinari Vuk Cvijić i Kulačin”, koji su bili prisutni na petom po redu skupu “Valjevo protiv nasilja” održanom na Petrovdan 2023. godine.

“Svima njima je zajedniško, što su iznosili – istinu. Prva žrtva i meta ove vlasti je istina i kritički stav javnosti. Pucaju iz Pinka, Hepija, državnih tabloida, na sve koji iznose – istinu. Proizvodnja mržnje i neprijatelja je jedina proizvodnja koja danas raste u Srbiji.

U našoj Srbiji danas, od vlasti, strepe policajci, a ne kriminalci. Sudije smenjuju okrivljeni, tužioce razapinju u državnim medijima, a novinar je najopasnije zanimanje.

Опис није доступан.

Pred više stotina okupljenih na Gradskom trgu prisutnima se obratila Valjevka, Dunja Nikolić, profesor srpskog jezika i književnosti:

“Od kada znam za sebe, ne živim u uređenom društvu. Sećam se da je tata otišao na demonstracije 9. marta i da je mama brinula sve dok se nije vratio. 1996. sam sa njima šetala, ’99. smo, na ovom trgu, slušali Makija, a 2000. sam sa svojom generacijom doprinosila promenama koje su se desile. Tada su valjevski profesori u Gimnaziji, dali podršku svojim đacima i izašli na ulicu. Nadali smo se da nam je svanulo. Ali, nedovršen posao 5. oktobra doveo je do toga da se ovo zlo umije , povampiri i da, od naše države, napravi jednu mafijašku tvorevinu. Ta mafijaška tvorevina danas je puna poniženih, uvređenih građana. Često čujem da je ovo “osveta loših đaka”, ali to nije tačno. Ovo je osveta loših, zlih ljudi”, pored ostalog  rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti, Dunja Nikolić, naglasivši da bi se rado vratila da živi u rodnom gradu kada bi za to postojale mogućnosti.

Advokatica Sara El Sarag iz Beograda kaže da je već dolazila u Valjevo na protest advokata i da su njene ovdašnje kolege odlično organizovane. Obrativši se skupu, koji je ovog Petrovdana okupio više od pet stotina Valjevaca, ali i brojne novinare i opozicione poslanike iz Srbije, Sara El Sarag je rekla:

Опис није доступан.

Ljude u našoj zemlji, ali NAŠOJ zemlji, konstantno dele i podela je ono na čemu ovakav sistem živi i hrani se. Strah, ucena, otimačina i nasilje – ovaj sistem održava u životu”, kaže Sara El Sarag i dodaje: “Molim policajce kojima sin kuma skida značke, koji ih tera da rade sklekove, da kažu: “Dosta!!!” Zar je došlo vreme da mi štitimo vas, a ne vi nas? Vaš posao nije da vas kumče postrojava, ugledajte se na kolege i, radite svoj posao”, naglašava advokatica: “I mi imamo decu. Njihova prolaze nekažnjeno, dok se našoj meri svaka reč, a nečijoj se preti na najgoti mogući način jer je objavio mrežu botova.

Mi treba da shvatimo da smo u logoru, da nismo još uvek okačili žute trake, ali svako ćutanje je ta žuta traka. Razotkrivanje botova je jedan od tih otrova koji hrani ovaj sistem koji će, kao pokajnici, vrištati: “Morao sam.” Nisi morao – hteo si! Nema više – izvini”, poručuje advokatica Sara El Sarag. Istovremeno pita kakve su te službene tajne koje zna ceo Beograd? Kaže, imamo heroje među glumcima, novinarima, policijcima koji su samo radili svoj posao.

Опис није доступан.

Potom je pred Valjevce izašla major, Katarina Petrović, koja je zahvalila svojim Valjevcima, kao i građanima Srbije na nesebičnoj podršci koju joj pružaju u njenoj borbi za istinu.

“Dobro veče Valjevo, dobro veče Srbijo! Ja nisam heroj, nisam političar, ja sam samo jedna od vas. Roditelji su nas vaspitavali da budemo ljudi, da se borimo za istinu. Moj tata i danas kaže: “Sve se pere, sem obraza.” Nisam majka, ali sam ponosna tetka i želim za svu decu bolju Srbiju.

Želim da se zahvalim Valjevu, svojim kolegama, građanima Srbije, koji su me podržali, i koji su bili uz mene u trenucima kad nije bilo lako. Hvala vam”, rekla je major Katarina Petrović koju su ispratili gromoglasnim, dugotrajnim aplauzom.

Podsećamo, nakon izlaska iz pritvora i suspenzije sa posla, tužilaštvo je prvobitno okvalifikovan navod zloupotreba službenog položaja, prekvalifikovalo u odavanje službene tajne.

Опис није доступан.

Na Petrovdanski miting 1999. godine Valjevci su nasilno ušli u zgradu Opštine i protestovali protiv Miloševićeve vlasti.Smatra se da je taj miting bio preteča 5. oktobra. Sinoćni protest održan je u znak sećanja na Petrovdanski miting protiv vlast 1999. godine, koji je bio preteča 5. oktobra i koji su organizovali žitelji Radničke kolonije predvođeni Bogoljubom Arsenijevićem Makijem, slikarom i ikonopiscem koji je premio početkom februara ove godine.

 

Tehničku podršku protesta pružio je Valjevski pokret otpora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X