јул 27, 2024
Valjevo

Potpisan ugovor za izgradnju najsavremenijeg regionalnog i reciklažnog centra u opštini Ub

Podelite post:

 

 

Foto:Jovana Rošul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je  važan ugovor na osnovu kojeg će već tokom leta početi realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji – izgradnja regionalne sanitarne deponije u selu Kalenić u opštini Ub.

Vujović je istakla da će kompletnom realizacijom projekta sistemski biti rešen problem upravljanja otpadom za 11 lokalnih samouprava: Ub, Valjevo, Osečinu, Lajkovac, Mionicu, Ljig, Koceljevu, Vladimirce, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Očekuje se, kako je dodala, da će se Regionalnom centru priključiti još četiri lokalne samouprave: Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

 Ovo je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata jer će se, po realizaciji, popraviti kvalitet života za više od pola miliona građana. Imajući u vidu da smo u prethodnom periodu prošli kroz izuzetno zahtevne procedure, želim da zahvalim svom timu, bez čije posvećenosti ne bismo uspeli uspešno da rešimo sve izazove koji prate ovako velike projekte – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će se u sklopu kompletnog projekta graditi i transfer stanice, reciklažni centri, postrojenje za biološki tretman otpada i ostala prateća infrastruktura. Prema njenim rečima, izgradnja Regionalnog centra je jedan od najznačajnijih poduhvata, jer „takvim projektima gradimo zelenu infrastrukturu“.

Izgradnjom zelene infrastrukture rešavamo jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Mi smo taj posao, kojim se niko pre nas nije bavio, veoma ozbiljno shvatili i zato smo danas ovde. U narednom periodu čeka nas potpisivanje sličnih ugovora, kako bismo krenuli sa izgradnjom regionalnih centara širom Srbije. Za ove projekte smo obezbedili 150 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj. Izgradnja ekološke infrastrukture je naš strateški cilj na kojem ćemo još brže i upornije raditi. To je naš zalog za budućnost, kako bismo narednim generacijama ostavili zeleniju i čistiju Srbiju – poručila je Vujović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X