април 18, 2024
Valjevo

Konsolidovani izveštaj obavezan uz dostavljanje dokumentacije do 31. jula

Podelite post:

 

 

Iz APR – a podsećaju sva matična pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja (KGFI) da u ponedeljak, 31. jula ističe rok za dostavljanje dokumentacije uz taj izveštaj.

Matična pravna lica čiji je KGFI javno objavljen kao nepotpun i računski netačan, ili za koje je javno objavljena informacija da ne može biti objavljen usled neplaćene naknade, mogu ponovo da dostave konsolidovani izveštaj zajedno sa dokumentacijom, putem zahteva „KGFI i dokumentacija“.

U slučaju da dostavlјeni zahtev ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima, takođe se objavlјuje na internet stranici APR-a i istog dana se obvezniku dostavlјa informacija o tome na e-mail adresu.

Utvrđene nedostatke obveznik treba da otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavlјivanja obaveštenja. U suprotnom, KGFI neće biti upisan u Registar i javno objavlјen kao potpun i računski tačan.

Iz APR-a ističu da matična pravna lica koja do 31. jula ne dostave KGFI, svoju zakonsku obavezu mogu naknadno da izvrše jedino dostavljanjem istovremeno sa dokumentacijom.

Obveznici koji ne ispoštuju rok imaju mogućnost da dostave izveštaj do kraja godine, s tim što moraju platiti naknadu na ime neblagovremenog dostavljanja koja iznosi 3.000 dinara.

Nakon isteka 2023. godine prestaje svaka mogućnost dostavljanja izveštaja za 2022. godinu, pa počinje podnošenje prijava za privredni prestup. Ukoliko se konsolidovani finansijski izveštaj ne dostavi u naznačenom roku pravnom licu preti novčana kazna u visini od 100.000 do tri miliona dinara.

Neophodni obrasci

Konsolidovani godišnji finansijski izveštaj sastavlјa se na isti datum bilansa kao i redovni godišnji finansijski izveštaj matičnog pravnog lica. Prilikom dostavljanja izveštaja trebalo bi voditi računa o sledećim obrascima:

– Konsolidovani bilans stanja

– Konsolidovani bilans uspeha

– Konsolidovani izveštaj o ostalom rezultatu

– Konsolidovani izveštaj o tokovima gotovine

– Konsolidovani izveštaj o promenama na kapitalu

– Napomene uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj (u formi teksta)

Detaljne informacije o podnošenju zahteva obveznici mogu pročitati na internet stranici Agencije, u okviru Registra finansijskih izveštaja. Za rešavanje konkretnih pitanja, obveznici se mogu obratiti na sledeće e-mail adrese:

  • finizvestaji@apr.gov.rs za dodatna pitanja i objašnjenja u vezi sa dostavljanjem zahteva
  • sd@apr.gov.rs – radi rešavanja pitanja u vezi sa primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, pristupa istom ili problema u vezi sa potpisivanjem zahteva, odnosno dokumentacije
  • obveznicifi@apr.gov.rs – radi ažuriranja statusnih podataka ili podataka o zakonskom zastupniku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X